Comisia Europeană recomandă Europei măsurile Guvernului Ponta
Comisia Europeană propune exact ceea ce guvernul Ponta face prin proiectul de buget pe 2014, în care se preconizează reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, se păstrează nivelul actual al taxelor directe și se intervine în zona taxelor indirecte (accizele la combustibil).
Cu toate că guvernul Victor Ponta nici nu a apucat încă să finalizeze proiectul de buget pentru 2014, unii lideri politici critică mixul de politici pe care se bazează acesta.
Semnalul a fost dat chiar de președintele Traian Băsescu, care, în mod repetat, a încercat să argumenteze ideea că măsurile propuse de cabinet, cu referire în mod special la politicile fiscale, ar frâna dezvoltarea economică. Mesajul a fost preluat apoi și de către o serie de alți lideri, precum Vasile Blaga, care a ajuns chiar să anunțe că PDL va vota împotriva proiectului de buget pe 2014 şi va prezenta în această săptămână o moţiune simplă prin care va cere retragerea documentului din dezbaterea parlamentară, considerând că acesta propune o ”proastă construcţie bugetară”.
Și, totuși, lăsând la o parte demersurile de un politicianism bătător la ochi ale Opoziției, care refuză până și o discuție aplicată pe marginea proiectului de buget, respingându-l încă înainte de a fi fost definitivat, mixul de politici propus de către guvern este validat puternic din zona specialiștilor în economie. Astfel, trebuie să ținem seama de mesajele repetate transmise săptămâna trecută de guvernatorul Mugur Isăreascu, prin care Banca Naţională a României își exprima aprecierea față de ”dozajul” măsurilor fiscale pe care guvernul urmează să le implementeze și combătea ipoteza că acestea ar putea genera un puseu inflaționist.
Semnalului cât se poate de limpede transmis de BNR i s-a adăugat și cel venit dinspre BEI care, prin vocea vicepreședintelui Mihai Tănăsescu, a ținut să își exprime aprecierea față de proiectul de buget. „Cred că pregătirea bugetului pe 2014 - aşa cum a fost ea anunţată de curând, pe care o văd ca pe o politică fiscală bugetară prudentă cu o continuitate a consolidării fiscale, dar cu o alocare mai mare de resurse către investiţii, către noi proiecte - arată un tip de comportament care poate să creeze o anumită stabilitate în perioada următoare”, a afirmat Mihai Tănăsescu.
Dar poate cel mai important contraargument împotriva criticilor la adresa proiectului de buget vine dinspre Comisia Europeana. Mai exact, el este conținut în capitolul al III-lea al Raportului ”Tax Reforms in EU Member States 2013. Tax policy challenges for economic growth and fiscal sustainability”, dat publicității pe 5 octombrie de Directoratul General pentru Afaceri Economice și Financiare (ECFIN) și Directoratul General pentru Taxare și Uniunea Vamală (TAXUD). În acest raport, specialiștii Comisiei Europene recomandă statelor membre ale Uniunii să își modifice politicile fiscale de așa manieră încât să mute centrul de grutate dinspre taxarea muncii, către impozite indirecte.
Altfel spus, Comisia Europeană propune exact ceea ce cabinetul Ponta face prin proiectul de buget pe 2014, în care se preconizează reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, se păstrează nivelul actual al taxelor directe și se intervine în zona taxelor indirecte (accizele la combustibil), care distorsionează mai puțin creșterea economică și au un nivel ridicat de colectare. Cabinetul asigură astfel, cu precădere din surse proprii și nu din majorarea datoriei publice, resursele necesare pentru investiții, dar și pentru creșterea puterii de cumpărare a populației.