UPDATE CCR: Hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu la ASF, neconstituţională
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară este neconstituţională.
CCR a discutat miercuri sesizarea PNL şi PDL referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Parlamentului privind numirea prim-vicepreşedintelui, membru executiv, şi a unui membru neexecutiv în Consiliul ASF.
'În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulată şi a constatat că Hotărârea Parlamentului nr. 26 din 16 iunie 2014 este neconstituţională în ceea ce priveşte numirea lui Marian Sârbu în calitate de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului', se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.
Judecătorii au constatat că Marian Sârbu nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a ocupa această poziţie.
În 18 iunie, deputatul PDL Tinel Gheorghe a declarat că va ataca la CCR numirea lui Marian Sârbu în Consiliul ASF.
'Există o similitudine perfectă între dosarul lui Victor Ciorbea şi CV-ul depus al lui Marian Sârbu. Nu există un alt document din care să rezulte că Marian Sârbu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordonanţa 94/2012 privind ocuparea acestui post în cadrul ASF. Este clar că este neconstituţional. Din punctul nostru de vedere, Marian Sârbu nu are ce căuta în acest post. Am considerat că trebuie atacate la Curtea Constituţională şi că trebuie depolitizate structuri care au un rol extraordinar în supravegherea pieţelor financiare şi de capital pentru că e vorba de bani', a afirmat deputatul democrat-liberal.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a validat pe 16 iunie pe Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al Consiliului ASF cu 284 voturi pentru şi 52 împotrivă.