Şi-a încălcat CCR atribuţiile?
CCR decizie. Joi, Curtea Constituţională a adoptat o decizie de intepretare conform căreia “aceeaşi funcţie” înseamnă “orice funcţie aleasă”.
CCR decizie. În lumina acestei decizii, incompatibilitatea ca ales local ar avea efecte asupra mandatului de parlamentar. Sub incidenţa acestei interpretări ar intra, printre alţii, aleşii locali, parlamentarii, chiar şi Preşedintele României. Astfel, actualii parlamentari care au fost consilieri judeţeni, consilieri locali, presedinţi de consilii judeţene sau primari, şi au fost găsiţi în incompatibilitate înainte să ajungă parlamentari, ar urma să-şi piardă mandatul.
Este vorba despre Legea 176/2010, care la articolul 25 alineatul 2 preved: Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
Citește și: Mircea Diaconu incompatibil. Mircea Diaconu şi-ar putea pierde mandatul de europarlamentar
Legea ANI. Problema este însă aceea că, prin interpretarea dată, Curtea Constituţională se substituie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru cazurile de incompatibilitate şi conflict de interese din legea ANI, aşa cum arată purtătorul de cuvânt la PSD, Dan Şova. “Vă informez că orice decizie a CCR se aplică numai pentru viitor. Deci pe domnul Diaconu nu îl afectează. Este totuși posibil să i se aplice domnului Iohannis. Sunt foarte curios să citesc decizia Curții pentru că CCR are atribuția de a interpreta Constituția și de a analiza dacă o lege este în dezacord cu Legea fundamentală. CCR s-a substituit unei atribuții a Înaltei Curți. S-ar putea ca această decizie să fie lovită de inaplicabilitate”, a punctat fostul ministru al Transporturilor.
Până când CCR şi ICCJ vor lămuri cine şi cum interpretează legea în cauză, cert este că principalul actor politic căruia îi va fi imputabilă actuala interpretare este nimeni altul decât Klaus Iohannis. Mai precis, decizia CCR trasează o linie de demarcaţie în ceea ce înseamnă regimul incompatibilităţilor. Prin urmare, Klaus Iohannis, aflat şi în trecut în vizor pentru controverse legate de incompatibilitate, s-ar putea găsi în ipostaza ingrată de a nu mai putea candida la alegerile prezidenţiale.
Alegeri prezidențiale. Decizia actuală a CCR amplifică ambiguităţile şi accentuează indavertenţele în jurul aleşilor locali. Cu numai patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale, interpretarea Curţii Constituţionale riscă să genereza o suită de probleme din perspectivă legală. Din păcate, noile interpretări, dacă se vor dovedi valide în cele din urmă, bulversează nu numai scena politică, dar mai ales electoratul, prin aceea că voturile exprimate de cetăţeni riscă să fie practic anulate la „masa verde” din cauza unor incompatibilităţi mai mult sau mai puţin discutabile.
Ştirile orei
Articolul este penibil, la fel ca si maretul avocat Sova.
In concluzie, articol prost scris cu buna stinta pentru niste cititori PROSTI.