Ce ar aduce bun scutirea de impozit a profitului reinvestit
În contextul discuţiilor din spaţiul public pe tema facilităţilor fiscale pe care Cabinetul Ponta le-ar putea lua în calcul în sensul stimulării mediului de afaceri, una dintre variantele care par a prinde tot mai mult contur este aceea a scutirii de la impozitare a profitului reinvestit.
Opţiunea pentru o asemenea măsură depinde însă în mod esenţial de dinamica economiei româneşti în perioada următoare, de tendinţele macroeconomice precum şi de rezultatele pe zona fiscală. "Cand lucrurile merg bine ne putem permite să venim cu astfel de măsuri. Am văzut că şi investiţiile au crescut în 2013, deci da, scutirea de impozit la profitul reinvestit e unul din obiectivele realizabile," a punctat premierul Victor Ponta.
Desigur, scutirea de impozitare a profitului reinvestit are o serie de avantaje indiscutabile. Orice agent economic, indiferent de mărimea lui, are ca principal scop obţinerea de profit fiindcă acesta reprezintă balonul de oxigen care permite progresul economic. Prin urmare, neimpozitarea profitului reinvestit ar fi în primul rând o măsură care ar contribui la însănătoşirea economică. Este cunoscut faptul că, pentru a eluda plata contribuţiilor către stat, o mare parte a agenţilor economici caută diverse tertipuri pentru a declara un profit cât mai mic sau chiar zero. Astfel, aplicarea acestei facilităţi fiscale ar avea o contribuţie importantă în încurajarea întreprinzătorilor de a-şi declara profitul real, fără teama că ar fi putea fi suspus impozitării.
Totodată, va fi astfel stimulată creșterea achizițiilor de echipamente tehnologice, adică vor apărea noi profituri pentru alți întreprinzători, creșterea producției de bunuri de capital, noi locuri de muncă, TVA și alte impozite aferente tuturor acestora. Cu alte cuvinte, neimpozitarea profitului va încuraja capitalizarea mediului de afaceri. Banii rezultaţi din profit nu vor mai fi mascaţi prin tertipuri contabile, ci vor avea un rol important în stimularea consumului şi angrenarea unor alte segmente din economia naţională în spirala dezvoltării economice.
Desigur, o asemenea relaxare fiscală nu poate fi asumată fără a cântări atent şi riscurile. România s-a înscris pe trendul revirimentului economic, însă pentru ca acesta să fie păstrat şi în perioada următoare, este esenţială o abordare echilibrată şi chiar prudentă. Implementarea neimpozitării profitului reinvestit nu ete posibilă fără asigurarea unor venituri suplimentare la buget din alte zone, printr-o mai bună colectare şi prin combatere mai eficientă a evaziunii fiscale.
De aceea, pentru a crea premisele unei relaxări fiscale aşteptată de mediul de afaceri este necesar ca Ministerul Finanţelor să îşi asume responsabilitatea în a asigura veniturile pentru astfel de masuri, în a ummple golurile şi mai ales în a evita dezachilibrele atât de dăunătoare pentru mediul economic. Dacă va reuşi, atunci implementarea măsurii de scutire de la impozitare a profitului reinvestit va deveni exclusiv o problemă de timp.