Ce va face PNL după guvernare? Ruleta rusească cu Băsescu
Mult mai interesantă va fi de urmărit relația de dragoste și ură dintre Traian Băsescu și Crin Antonescu, o veritabilă ruletă rusească, în care va câștiga cine va trăda primul.
Care sunt motivele principiale pentru care PNL părăsește guvernul? Diferendul politic cu social-democrații nu poate fi invocat, din moment ce acesta nu i-a împiedicat de la bun început, din 2011, să semneze o alianță politică cu un partid de stânga. Să te retragi dintr-un guvern ale cărui rezultate economice sunt în prezent recunoscute și subliniate pe plan extern, care a scăzut inflația la cea mai mică valoare de după revoluție și care a crescut absorbția fondurilor europene de peste 4 ori, nu permite nicio divagație sau pretext pe teme economice.
Liberalii nu se retrag principial din guvernul condus de Victor Ponta, dovada cea mai clară fiind că nu a izbucnit războiul fratricid pe tema cotei unice, de pildă, oricât de dificile au fost negocierile dintre cele două partide. Ultima oară când am verificat, acordul de principiu dintre cei doi viitori foști parteneri era subliniat chiar de către Mugur Isărescu, o sursă cum nu se poate mai credibilă.
Vorbind pe tema diferențierii cotelor de impozit pe venit și premierul Victor Ponta a amintit nu numai că această cotă diferențiată se referă la angajaţii cu venituri mici şi nu la firme, dar și că măsura, pentru care nu exista un termen clar de implementare, făcea parte din strategia convenită cu liberalii anterior. Orice i-a determinat pe liberalii lui Crin Antonescu să se ceară afară din guvern și din USL, trebuie să fi survenit după aceste discuții, după cum nu pare să fie legat nici de fiscalitate, de salarii sau de pensii. Toate aceste puncte sensibile pe agenda discuțiilor cu social-democrații nu au fost atinse și pe bună dreptate. Nu se face să ieși din guvern pe teme care ar sensibiliza marea masă a votanților împotriva ta. Nu e niciun secret pentru nimeni că doar în votul patronilor mai mici sau mai mari, Crin Antonescu ar avea slabe speranțe să fie votat președinte. Statistic, pentru acest scop Antonescu a avut nevoie de PSD. Dar, ce să vezi, PSD nu a fost dispus să urce acești saci electorali în căruța PNL, cel puțin nu oricum și nu cu acest preț, pentru că, să nu uităm, PSD a tras din greu la căruța guvernării sabotate din greu de Traian Băsescu. Să-i mai dea și președinția lui Antonescu, gata rumegată și în condițiile unei relații departe de a fi perfectă cu acesta, ar fi fost chiar prea de tot.
Jocul liberal a intrat, deci, într-o fază intens duplicitară. Ce se poate ghici cu ușurință, este intenția lui Crin Antonescu de a câștiga procentele atât de necesare pe două căi: atacând guvernarea foștilor parteneri, cu orice preț și obținând sprijinul clamat al dreptei lui Băsescu.
Cum se vor descurca cu social-democrații, vom vedea în cele ce urmează, așa cum vom vedea și în ce măsură electoratul va accepta ca monedă de schimb electorală atacuri la guvernare din partea unei formațiuni ale cărei fotolii din Palatul Victoria nici nu s-au răcit prea bine.
Mult mai interesantă va fi însă de urmărit relația de dragoste și ură dintre Băsescu și Antonescu, o veritabilă ruletă rusească, în care va câștiga cine va trăda primul. Băsescu, nu mai este un secret pentru nimeni, speră să-l încurce pe Antonescu până în punctul în care Udrea va fi în stare să smulgă sprijinul liberalilor în cursa pentru Cotroceni. Antonescu, în schimb, speră să subtilizeze procentele lui Băsescu, mizând pe ambiția acestuia de a fi următorul premier al României. Chiar dacă acum sună ca o simplă speculație, dar se pare că Antonescu vrea să vândă castraveți grădinarului, promițându-i lui Băsescu o funcție pe care nu are intenția să i-o și dea.