Cifrele pe care Biserica EVITĂ să le spună! Milioanele de euro realizate din nunţi şi botezuri

| 11 mai, 2014

Biserica Ortodoxă Română se numără printre instituţiile cele mai stabile şi potente din punct de vedere financiar. Veniturile sunt de ordinul milioanelor de euro, iar proprietăţile pe care le deţine Biserica se ridică la sute de milioane de euro.

Biserica Ortodoxă Română a oficiat în 2013 106.501 de botezuri, dintre care 55.170 în oraşe si 51.331 în rural. De asemenea, preoţii ortodocşi au oficiat 55.561 de cununii religioase (33.256 urban si 22.205 rural ).

Dacă facem un sumar calcul plecând de la sumele vehiculate în mass-media privind tarifele practicate la aceste slujbe ajungem la încasări de milioane de euro pe care BOR le-a înregistrat anul trecut doar din aceste servicii.

Tarifele pentru nunţi şi botezuri, în Capitală, încep de la 250 de lei şi ajung până la 1.500 de lei, scria Gândul în toamna anului trecut.

Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfântul Anton, situată în spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei. Pentru botez, preţul este la jumătate.

La biserica “Domniţa Bălaşa”, ctitorită în urmă cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez şi 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanţă. Slujba este oficiată de trei preoţi, iar corul este inclus în aceşti bani. De asemenea, se plăteşte un avans de circa 200 – 300 de lei.

Dacă luăm în calcul o medie naţională de 300 de lei pentru slujba de botez şi 500 de lei pentru cea de nuntă ajungem la sume de ordinul milioanelor de euro. Astfel, Bisericile din România au încasat anul trecut numai din slujba de Botez aproximativ 32 de milioane de lei (la un tarif mediu de 300 de lei), echivalentul a peste 7,2 milioane de euro.

Nunţile au adus în contul Bisericilor în 2013 aproximativ 28 de milioane de lei ( aprox. 6 milioane de euro). Preţul mediu fiind de 500 de lei luat în calcul pentru cele peste 55 de mii de cununii religioase.

Ce spune BOR

"În Biserica Ortodoxă Română nu există taxe, ci contribuţii benevole la serviciile religioase (botezuri şi cununii)care sunt stabilite de Consiliul parohial al fiecărei parohii.

Cazurile sociale sau persoanele aflate în dificultate(familii de şomeri, persoane vârstnice cu venituri modeste etc.) beneficiază de gratuitate la serviciile religioase.

Contribuţiile benevole sunt înregistrate şi folosite pentru plata salariilor, impozitelor şi CAS-urilor aferente ale personalului deservent, plata utilităţilor, alte cheltuieli legate de întreţinerea bisericilor şi pentru susţinerea activităţilor sociale, educaţionale şi culturale ale parohiei, desfăşurate în beneficiul comunităţii de credincioşi.

De menţionat faptul că, în România, în urma secularizării proprietăţilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi confiscării celorlalte proprietăţi de către regimul comunist, statul român acordă un sprijin financiar reprezentând echivalentul salariului minim pe economie pentru o parte din slujitorii bisericii, restul salariului, comparabil cu cel al profesorilor din învăţământul gimnazial, fiind completat din veniturile proprii ale parohiei. Tot din veniturile proprii sunt plătite impozitele, CAS-urile la salarii, utilităţile şi celelalte cheltuieli curente ale parohiei respective", au precizat pentru Obiectiv.info reprezentanţii BOR.

Numărul slujbelor de înmormântare realizate de Biserica Ortodoxă în 2013 a fost de 154.979  (55.296 urban si 99.638 rural).

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 mai, 2014
maia
Dar ce spuneti de banii pe care preotii di parohiile romanesti di strainatate ii incaseaza pt.nunti si botezuri?In urma cu 3 ani la o parohie din apropiere de Roma preotul a cerut 150 de euro,si au fost botezati 8 copii in acelasi timp,plus ca innainte s-au oficializat 3 cununii religioase unde pretul e cu mult mai mare.Anul trecut,pt.un botez a cerut 250 de euro,si au fost botezati 5 copii in acelasi timp.Ce face cinstitul preot cu acesti bani?
11 mai, 2014
Parintele Cleopache
Întrebări pentru pupătorii de moaşte:
- câte ore pe zi şi câte zile pe săptămână muncesc popii ?
- de ce popii iau bani din mâinile copiilor şi ale bătrânilor ?
- de ce în timpul campaniilor electorale popii sunt majoretele politicienilor ?
- BOR nu are cel puţin o vină morală din cauza faptului că îşi îndeamnă enoriaşii să voteze fel de fel de derbedei care atunci când ajung la putere îşi bat joc de această ţară ? (aici mă refer la toate formaţiunile politice care au guvernat după 1990 şi cu care BOR s-a pupat pe gură)

Notă: De ce fac referire la BOR şi nu la toate cultele ? Deoarece BOR are cel mai mare număr de enoriaşi şi este cel mai slugarnic cult în relaţia cu zona politică.
11 mai, 2014
cristian
Domnule "reporter" de ce nu mergeti si in bisericile de la sate, care reprezinta peste 50% din totalul parohiilor BOR, sa vedeti acolo "sume"de 40-50 maxim 100 lei la botezuri ,cununii si inmormantari, si sa vedeti atunci cate milioane va mai ies? Eu stiu ca anul acesta am avut 6 botezuri din care 4 gratuite si 2 cu 100 de lei, asa ca va rog sa veniti si sa-mi dati dumneavoastra diferenta, nu de alta dar sa pastram macar "realitatea" milioanelor de euro. Nu mai luati ca etalon bisericile din marile orase care nu reprezinta mai mult de 10%. Stiu ca benzina s-a scumpit dar faceti efortul sa ve deplasati in teren si sa nu mai faceti reportaje din birou.
11 mai, 2014
Tepes
Parinte Cristian @ nu trebuie sa se deplaseze jurnalistul la sfintiia ta ...pot foarte bine ai raspunde eu daca nu este cu suparare... ! Adevarat graieste parintele Cristian in a lui postare dar ...se pare ca tot dansul a uitat sa precizeze un lucru la fe
nu trebuie sa se deplaseze jurnalistul la sfintiia ta ...pot foarte bine ai raspunde eu daca nu este cu suparare... ! Adevarat graieste parintele Cristian in a lui postare dar ...se pare ca tot dansul a uitat sa precizeze un lucru la fel de adevarat ! Adicatelea la acea suma modica de 40-50 de banuti mai vine atasata ... prea binevenita gaina ori gasca (a se vedea 1,2 sau chiar 3,4) dupa caz si posibilitati , vinisorul sau tuiculita (cel puti cateo deca din fiecare ), pachetelul aferent cu bunataturile blagoslovite la inceputul bairamului ! Apoi eu spun sa cam faceti un calcul la pretul zilei pe piata a pasarilor si beuturii si atunci drgul meu parinte vei vedea ca jurnalistii fostau dusi cu ocaua iara ...
13 mai, 2014
elena
Draga parinte, nu te mai plange atat de mult, atragi mania lui Dumnezeu asupra dumneata. Va folositi de biserica si de numele lui Dumnezeu pentru a manipula oamenii cu un nivel mediu de inteligenta! As vrea sa te intreb ceva parinte: Cat ai muncit pentru acei bani pe care i-ai primit(100 lei)? tine cont ca deja ai un salariu. Noi oamenii de rand muncim intre 8-12 ore si la sfarsitul lunii nu avem in buzunar cat au sfinteniile voastre. Sper din suflet sa reusiti sa va treziti, nu mai profitati de sarmanii oameni deja saraci si bolnavi. Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ