Cifrele pe care Biserica EVITĂ să le spună! Milioanele de euro realizate din nunţi şi botezuri
Biserica Ortodoxă Română se numără printre instituţiile cele mai stabile şi potente din punct de vedere financiar. Veniturile sunt de ordinul milioanelor de euro, iar proprietăţile pe care le deţine Biserica se ridică la sute de milioane de euro.
Biserica Ortodoxă Română a oficiat în 2013 106.501 de botezuri, dintre care 55.170 în oraşe si 51.331 în rural. De asemenea, preoţii ortodocşi au oficiat 55.561 de cununii religioase (33.256 urban si 22.205 rural ).
Dacă facem un sumar calcul plecând de la sumele vehiculate în mass-media privind tarifele practicate la aceste slujbe ajungem la încasări de milioane de euro pe care BOR le-a înregistrat anul trecut doar din aceste servicii.
Tarifele pentru nunţi şi botezuri, în Capitală, încep de la 250 de lei şi ajung până la 1.500 de lei, scria Gândul în toamna anului trecut.
Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfântul Anton, situată în spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei. Pentru botez, preţul este la jumătate.
La biserica “Domniţa Bălaşa”, ctitorită în urmă cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez şi 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanţă. Slujba este oficiată de trei preoţi, iar corul este inclus în aceşti bani. De asemenea, se plăteşte un avans de circa 200 – 300 de lei.
Dacă luăm în calcul o medie naţională de 300 de lei pentru slujba de botez şi 500 de lei pentru cea de nuntă ajungem la sume de ordinul milioanelor de euro. Astfel, Bisericile din România au încasat anul trecut numai din slujba de Botez aproximativ 32 de milioane de lei (la un tarif mediu de 300 de lei), echivalentul a peste 7,2 milioane de euro.
Nunţile au adus în contul Bisericilor în 2013 aproximativ 28 de milioane de lei ( aprox. 6 milioane de euro). Preţul mediu fiind de 500 de lei luat în calcul pentru cele peste 55 de mii de cununii religioase.
Ce spune BOR
"În Biserica Ortodoxă Română nu există taxe, ci contribuţii benevole la serviciile religioase (botezuri şi cununii)care sunt stabilite de Consiliul parohial al fiecărei parohii.
Cazurile sociale sau persoanele aflate în dificultate(familii de şomeri, persoane vârstnice cu venituri modeste etc.) beneficiază de gratuitate la serviciile religioase.
Contribuţiile benevole sunt înregistrate şi folosite pentru plata salariilor, impozitelor şi CAS-urilor aferente ale personalului deservent, plata utilităţilor, alte cheltuieli legate de întreţinerea bisericilor şi pentru susţinerea activităţilor sociale, educaţionale şi culturale ale parohiei, desfăşurate în beneficiul comunităţii de credincioşi.
De menţionat faptul că, în România, în urma secularizării proprietăţilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi confiscării celorlalte proprietăţi de către regimul comunist, statul român acordă un sprijin financiar reprezentând echivalentul salariului minim pe economie pentru o parte din slujitorii bisericii, restul salariului, comparabil cu cel al profesorilor din învăţământul gimnazial, fiind completat din veniturile proprii ale parohiei. Tot din veniturile proprii sunt plătite impozitele, CAS-urile la salarii, utilităţile şi celelalte cheltuieli curente ale parohiei respective", au precizat pentru Obiectiv.info reprezentanţii BOR.
Numărul slujbelor de înmormântare realizate de Biserica Ortodoxă în 2013 a fost de 154.979 (55.296 urban si 99.638 rural).
Ştirile orei
- câte ore pe zi şi câte zile pe săptămână muncesc popii ?
- de ce popii iau bani din mâinile copiilor şi ale bătrânilor ?
- de ce în timpul campaniilor electorale popii sunt majoretele politicienilor ?
- BOR nu are cel puţin o vină morală din cauza faptului că îşi îndeamnă enoriaşii să voteze fel de fel de derbedei care atunci când ajung la putere îşi bat joc de această ţară ? (aici mă refer la toate formaţiunile politice care au guvernat după 1990 şi cu care BOR s-a pupat pe gură)
Notă: De ce fac referire la BOR şi nu la toate cultele ? Deoarece BOR are cel mai mare număr de enoriaşi şi este cel mai slugarnic cult în relaţia cu zona politică.