Comisiile reunite de buget discută duminică bugetele Camerei Deputaților și Senatului
Comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului au decis să amâne, pentru duminică, supunerea la vot a proiectului bugetului Senatului pe anul 2016, întrucât instituția nu a indicat sursa de finanțare pentru amendamentul care viza suplimentarea cu 36 de milioane de lei a cheltuielilor de personal.
Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a explicat că bugetul adoptat inițial de Camera superioară și inclus de MFP în proiectul bugetului de stat nu conținea prevederile legii 293/2015 privind aprobarea OUG 35/2015 pentru modificarea și completarea OUG 83/2015 cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016, care implică majorări la cheltuielile de personal, și a precizat că Senatul intenționează, în 2016, să suplimenteze numărul de angajați cu 50 de posturi.
"Prin modificarea ștatului de funcții (a fost necesară majorarea — n.r.). Urmează, în 2016, să angajăm personal, pentru că s-au înființat comisii noi și trebuie să acoperim cu personal. (...) (Se au în vedere — n.r.) 920 de posturi în 2016. Acum, în 2015, suntem pe 870. Sunt avute în vedere 50 de posturi noi. (...) Nu a fost inclusă (creșterea pentru personalul bugetat — n.r.) pentru că noi am aprobat bugetul înainte (de adoptarea legii amintite — n.r.) și prin hotărâre noi am solicitat 36 milioane de lei să aplicăm ordonanța, plus creșterea la personal. Fondul de salarii pe care îl solicităm este de 129.987 mii lei", a subliniat Vărgău, conform Agerpres.
Citește și: Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2016, aprobat de Biroul permanent
Reprezentatul Ministerului Finanțelor, secretarul de stat Daniela Pescaru, a subliniat însă că amendamentul de suplimentare a sumei alocate cheltuielilor de personal "nu prevede sursa de acoperire".
"Bugetul, pe total, are o creștere de 17,7%, iar în ce privește cheltuiala de personal este o creștere de 16,5%. În condițiile în care am suplimentat cu 36 de milioane, creșterea la cheltuieli de personal ar fi de 62% și nu avem sursă de asigurare pentru cei 36 de milioane în plus. Cred că putem merge pe acest buget, urmând ca la rectificare să analizăm, în funcție de execuție, suplimentarea cheltuielilor de personal sau să reducem de la alte titluri de cheltuieli din bugetul Senatului ca să majorăm cheltuielile de personal. Altă sursă nu avem", a spus aceasta.
La rândul său, președintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, a precizat că Legea fundamentală stipulează faptul că resursele financiare ale Camerelor sunt prevăzute în bugetele aprobate de acestea, în timp ce Legea finanțelor publice prevede că cele două Camere, cu consultarea Guvernului, își aprobă bugetele proprii și le înaintează Executivului în vederea includerii lor în bugetul de stat.
"Înțeleg de la MFP că nu s-au avut în vedere toate creșterile de cheltuieli generate de acte normative în vigoare, ceea ce mă surprinde. Suntem într-o situație destul de delicată și cred că soluția de a ieși este aceea ca Ministerul Finanțelor să rețină ceea ce a afirmat în cadrul acestei dezbateri și să rămână ca un angajament de a reveni, în limitele normelor legale, la rectificările din cursul anului. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Recunoaștem că alocările nu sunt acoperitoare pentru tot exercițiul bugetar pentru 2016", a precizat acesta.