Camera Deputaţilor a aprobat cererea DNA în cazul Ioan Oltean şi a respins-o pentru Cătălin Teodorescu
Camera Deputaților a încuviinţat miercuri cererea DNA privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Ioan Oltean. Cererea în cazul Cătălin Teodorescu a fost respinsă, neîntrunind majoritatea necesară.
UPDATE 15.50 Rezultat vot Cătălin Teodorescu
382 deputaţi total
312 prezenţi la vot
264 voturi
263 valabile
153 pentru
110 împotrivă
Cererea se respinge. Pentru încuviinţarea ei, era nevoie de majoritatea voturilor din cei prezenţi (minim 157 de voturi).
UPDATE 15.34 S-a încheiat votul cu bile şi în cazul lui Cătălin Teodorescu. Au fost prezenţi 312 deputaţi la vot.
UPDATE 15.14 Rezultat vot Ioan Oltean:
382 deputaţi total
318 prezenţi la vot
298 voturi exprimate
297 valabile, 1 anulat
186 pentru încuviinţarea cererii DNA
111 împotrivă
Cererea DNA este încuviinţată.
UPDATE 15.03 La votul în cazul lui Ioan Oltean au fost prezenţi 318 de deputaţi, cvorumul necesar fiind de 192 de deputaţi (jumătate plus 1 din totalul de 382 de membri ai Camerei), s-a anunţat de la tribuna Camerei Deputaţilor.
UPDATE 14.58 Votul cu bile în cazul cererii ministrului Justiţiei pentru deputatul Ioan Oltean s-a încheiat. Urmează votul pentru Cătălin Teodorescu.
UPDATE 14.31 A început procedura votului secret cu bile în cazul încuviinţării cererii de reţinere şi arestare a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.
UPDATE 13.41 Procedura de pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării în cazul deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu este votul secret cu bile.
Procedura va începe după votul deputaţilor asupra celorlalte proiecte de pe ordinea de zi (vot electronic), care a început deja.
UPDATE 12.30 Ioan Oltean, declaraţie în Parlament
Vreau să prezint argumente care să dovedească netemeinicia solicitării ministrului Justiţiei de a cere încuviinţarea arestării mele.
Evenimentele acestea sunt în conflict cu democraţia, cu statul de drept, cu justiţia, în opinia mea.
În dimineaţa zilei de 26 nov, la 7.35, am fost sunat de un procuroro DNA ca să fiu chemat la audieri.
I-am spus că voi veni cu primul avion, am căzut de acord asupora acestui lucru.
M-a întrebat dacă să vină să mă ia, i-am spus că nu e nevoie, că am maşină.
La coborârea din avion, am fost preluat cu mandat, inutiul şi abuziv. Mi-au explicat că pentru operativitate se impune această măsură.
Am ajuns mai repede la DNA, dar am aşteptat o oră şi 40 de min ca să fiu audiat.
La baza dosarului penal stă un denunţ. Al unui domn de profesie preot la biserica din Chitila.
Denunţul a fost dat în iunie 2014, din postura de deţinut condamnat.
Denunţătorul spune: "În una din seri, administratorul bisericii i-a spus că s-a iscat o ceartă între cei implicaţi în dosar. Au plecat, apoi a venit cu o maşină neagră deputatul Ioan Oltean. S-a urcat în altă maşină, iar şoferul său a coborât din maşină cu un sac în care am înţeles că era o mare sumă de bani". Atât, nimic mai mult. De unde a înţeles că erau bani în sac? Cine i-a spus că banii au ajuns la mine?
Apoi a dat declaraţii în care a arătat că a dedus că în sac se aflau bani. Declaraţiile nu mai corespund cu primul denunţ.
Sunt neconcordanţe care dovedesc indubitabil că sunt declaraţii mincinoase.
Remus Baciu contrazice declaraţia. În declaraţia sa, baciu spune: "Pe Ioan Oltean nu l-am văzut niciodată la biserica Chitila".
La dosar nu există nicio declaraţia sau probă care să confirme prezenţa mea la biserica Chitila şi primirea acestei sume de bani.
La dosar există multe neconcordanţe.
Declar că nu am călcat niciodată în localitatea Chitila, în biserica Chitila. Declar că nu îl cunosc pe acest denunţător şi că nu am luat nicio sumă de bani de la Mihai Rotaru.
Problema este dacă astăzi se impune arestarea mea. După cum ştiţi, arestarea este o măsură excepţională, care se ia în cazuri limitative.
V-am mai spus că nu exită aceste condiţii în cazul meu.
Vă asigur că nu mă fac vinovat de aceste fapte, că nu mă sustrag de la cercetare, că am o conduită corectă. Nu am antecedente penale. Mă voi prezenta la DNA ori de câte ori voi fi chemat pentru a da explicaţii.
Vă asigur de dorinţa mea sinceră de a contribui la rezolvarea corectă a acestui caz.
Cererea de încuviinţare a arestării mele este neîntemeiată, un abuz pe care îl reping cu vehemenţă.
Sunt pregătit pentru orice măsură. Sunt pregătit să-mi asum şi votul, indiferent ce va spune el.
Nu vă cer să votaţi într-un fel sau altul.
Vă cer doar să vă gândiţi că ceea ce mi s-a întâmplat mie, vi se poate întâmpla şi dvs.
UPDATE 11.47 Ioan Oltean a ajuns la Parlament.
"M-am pregătit să dovedesc faptul că nu se impune arestarea mea", a precizat Oltean, înainte să intre în sala de plen a Camerei Deputaților, unde urmează să se dezbată cererea DNA de încuviințare a arestării preventive în cazul său.
Întrebat de ce, în aceste condiții, se propune arestarea sa, Oltean a spus că nu se poate pronunța pentru că nu are nicio dovadă certă. "Sunt chestiuni care îmi scapă și nu mă pot pronunța, pentru că nu am niciun fel de dovadă certă", a afirmat Oltean.
Raportul Comisiei juridice în cazul Ioan Oltean
Raportul Comisiei juridice în cazul Cătălin Teodorescu
Votul asupra rapoartelor Comisiei juridice în cazul celor doi va fi secret cu bile.
Săptămâna trecută, deputații juriști au dat rapoarte de admitere la cererile DNA pentru arestarea preventivă a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea președintelui Camerei Deputaților pentru încuviințarea arestării preventive a celor doi deputați, urmăriți penal în dosarul despăgubirilor ANRP către omul de afaceri Mihai Rotaru.