Crin – izolat de lupta din PDL și PMP
Nimeni nu discută despre programe sau măsuri concrete menite să răspundă așteptărilor populației sau să rezolve problemele cu care se confruntă economia.
O vorbă veche din bătrâni spune că în timp ce doi se ceartă, al treilea ar trebui să câștige. Numai că înțelepciunea populară presupune că al treilea actor ar trebui să se dovedească a fi și capabil să obțină victoria, ceea ce, după cum o arată sondajele, este departe de a fi și cazul PNL, în raport cu disputa în care sunt agrenate PDL și PMP.
Proapăt ieșiți din USL, liberalii încearcă din răsputeri să își întărească sprijinul de care dispun pe zona electoratului de dreapta, nemaiputând conta pe capacitatea social-democraților de a-i duce la remorcă în bătăliile electorale din acest an. Iar teoretic, PNL-ul lui Crin Antonescu nu ar trebui să aibă o misiune foarte grea, ținând cont de lupta fratricidă care se duce între democrat-liberali și PMP-iștii lui Băsescu.
Și aceasta pentru că, fiind absorbți de această bătălie pe viață și pe moarte, cele două formațiuni nu mai reușesc practic să propună nimic constructiv electoratului cu vederi de dreapta. Nimeni nu discută despre programe sau măsuri concrete menite să răspundă așteptărilor populației sau să rezolve problemele cu care se confruntă economia. În schimb, PDL și PMP își sabotează unul altuia acțiunile, încercând, așa cum a fost cazul și la sfârșitul săptămânii trecute, să își fure unul altuia ”caimacul” vizibilității.
Ca urmare, de principiu, PNL-ul ar avea o pâine de mâncat de pe urma războiului dintre PDL-iști și PMP-iști, dacă formațiunea lui Crin Antonescu ar reuși să construiască o alternativă viabilă, care să convingă electoratul de dreapta, sătul de scandalurile nesfârșite dintre popularii lui Traian Băsescu și democrat-liberalii lui Vasile Blaga, și să reorienteze agenda mass-media. Doar că, în loc să se concentreze pe elaborarea unei astfel de alternative, liberalii se războiesc cu social-democrații lui Victor Ponta, în contextul în care Crin Antonescu a decretat că PSD-ul este noul inamic public numărul 1 al PNL.
Or, în mod evident, această directivă duce PNL-ul spre o fundătură strategică care riscă să aibă consecințe cât se poate de grave asupra performanțelor electorale ale liberalilor. Și aceasta pentru că PNL-ul își direcționează eforturile către atacarea unei formațiuni cu care nu se află în mod natural în competiție, lăsând însă în schimb total descoperit propriul bazin electoral.
Ca urmare, PNL-ul lui Crin Antonescu se dovedește incapabil să profite de pe urma războiului dintre PDL și PMP. Iar rezultatul se vede cu ochiul liber în sondajele de opinie unde, urmare a campaniei intensive declanșate de Traian Băsescu și susținută din răsputeri de Elena Udrea și restul PMP-iștilor, singura formațiune de dreapta care se întărește semnificativ este cea a lui Eugen Tomac. În schimb, PNL-ul se află pe un trend vertiginos de scădere, partidul lui Crin Antonescu nereușind să compenseze pierderile electorale generate de decizia de a rupe Uniunea prin atragerea de noi susținători din zona bazinului de dreapta. Iar în aceste condiții, clasarea pe locul al II-lea la alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe 25 mai, respectiv obținerea a 20% dintre voturile românilor par a fi din ce mai mult obiective imposibil de atins pentru formațiunea liberală.