Cine sunt candidații partidelor pentru Parlamentul European
În acest sfârşit de săptămână principalele forţe politice şi-au definitivat listele pentru alegerile din 25 mai, multe dintre ele trecând deja pe la Biroul Electoral Central pentru a depune dosarele cu candidaţi.
Printre cei mai harnici au fost reprezentanţii PSD-UNPR-PC care s-au lansat oficial sâmbătă dimineaţă în competiţia pentru Parlamentul European. Obiectivul vizat de social-democraţi, de minim 35%, dezvăluit de premierul Victor Ponta este perfect realizabil şi poate uşor modest, dacă privim spre ultimele sondaje care nu plasează USD sub 40%. Poziţiile eligibile sunt ocupate de cei mai activi europarlamentari români, potrivit clasamentului întocmit de platforma VoteWatch Europe: Corina Creţu, Cătălin Ivan, Daciana Sârbu, Viorica Dăncilă, Claudiu Tănăsescu, precum şi de politicieni cu experienţă, foştii miniștrii Ecaterina Andronescu, Dan Nica sau Ioan Mircea Pașcu.
Duminică a venit rândul democrat-liberalilor care mizează în linii mari pe aceeaşi garnitură minus oamenii preşedintelui Băsescu transferaţi în curtea Mişcării Populare - Cristi Preda şi Elena Băsescu sau Sebastian Bodu, plecat la PNȚCD. EBa a demisionat previzibil din partidul lui Vasile Blaga şi va ceda rugăminţilor jenante venite din partea liderilor PMP. Buldogul Blaga aflat sub imperiul mitingului de la Cluj, unde a adunat cu greu câteva mii de militanți aduşi cu arcanu’ din organizaţiile ardelene, a declarat visător că ţinteşte un scor de 20% şi 7-8 mandate pentru Bruxelles.
Cu pretenţii ceva mai înalte sunt liberalii, care şi-au depus candidaturile luni dimineaţă însoţite de peste 1,2 milioane de semnături, nu întâmplător. Crin a accentuat ca un macho politic acest aspect - “Am strâns mai multe semnături decât PSD+UNPR+PC”. De altfel, este limpede că preşedintele PNL se străduieşte din răsputeri în ultima perioadă să degaje forţă, deşi cercetările sociologice îl contrazic şi situează formaţiunea sub pragul de 17%. Liberalii pleacă din start cu un handicap cauzat de alcătuirea listei, care cu mici excepţii reprezintă un grup searbăd, cu realizări insignifiante în PE sau în Guvernul USL: Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig. PNL a prezentat oficial numele candidaţilor sâmbătă la Brăila, într-un spectacol care s-a dorit să fie de Champions League, dar care a semănat cu meci de Divizia B.
Pe zona de dreapta calculele “granzilor” pot fi date peste cap de Forţa Civică şi PNŢCD. Partidul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a strâns peste 200.000 de semnături şi că vizează cel puţin doi europarlamentari. Ţărăniştii şi-au fixat ca obiectiv cinci procente, tot două locuri în legislativul european, după ce au reuşit să adune peste 250.000 de subscrieri. Cele două partide de buzunar precum şi posibila candidatură a actorului Mircea Diaconu au capacitatea să scurtcircuiteze planul PNL de 25%. De cealaltă parte, al doilea partid cotat cu şanse la locurile 2-3, PDL va fi vampirizat fără milă de cozile de topor trecute în tabăra Băsescu-Udrea.
Ştirile orei
evident sunt pregatiti, nu sunt nepotisme...
la PNl-A.Valean-la fel...
La PMP-cu Elena Basescu,ati luat plasa...
asa e cand te grabesti ca fata mare la maritat...