Cum și-a bătut joc baronul puilor Florin Popescu de Parcul Național Bucegi
O investigație realizată de Jurnalul Național prezintă ilegalităţile făcute în proiectul asfaltării Drumului Judeţean 713, cunoscut ca Drumul Babelor și aflat în apropierea monumentelor naturale Sfinxul şi Babele.
Consilierii, clienții și firmele apropiate portocaliilor aveau parte un trai tare bun cât timp Florin Popescu s-a aflat la conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, iar locotenenta sa din partid, Elena Udrea, trăgea sforile cu tact din Executiv.
În 2010, din postura de ministru al Turismului, Elena Udrea anunța că dorește o alternativă la Valea Prahovei, în special pentru turiștii veniți în weekend din Capitală. Florin Popescu, pe atunci doar preşedintele CJ Dâmboviţa, nu încă mândru baron al puilor, își punea atunci în cap să facă proiectul asfaltării unui drum forestier care străbătea Parcul Natural Bucegi, până aproape de Cabana Piatra Arsă.
Lucrarea a fost acordată fără respectarea procedurilor legale unui grup de firme condus de un fost consilier judeţean al PDL Prahova, Helmut-Lucian Necula, reprezentând societatea Cast SRL. Valoarea proiectului era de 50 milioane de lei, pltătiți din fonduri provenite din bugetele judeţelor Dâmboviţa şi Prahova şi de la Ministerul Turismului. Obiectivul a fost asfaltarea a 16 km de drum forestier, pentru a permite accesul necontrolat în rezervaţia naturală Sit Natura 2000, arie protejată a Uniunii Europeane. Proiectul de infrastructură a schimbat mult configurația intereselor imobiliare din zonă, crescând exponențial valoarea terenurilor aflate pe marginea drumului.
Autoritatea pentru Protecţia Mediului Piteşti a aprobat atunci avizul de mediu pentru demararea lucrărilor în Parcul Bucegi, pe baza unui studiu de impact prost realizat, care și avertiza punctual despre efectele nocive pe care acest proiectul urma să le aibă asupra mediului. Avizul autorității, aflată în subordinea Ministerului Mediului, a fost dat în condiții greu de înțeles, ținând cont că este vorba despre un parc protejat de legislaţia europeană.
Astfel, proiectul consiliilor judeţene din Dâmboviţa şi Prahova, finanțat prin semnătura ministrului Turismului, Elena Udrea, a dus la o modificare atât de rapidă a peisajului din zonă, încât trebuie să ne întrebăm de ce nu sunt derulate toate proiectele de dezvoltare locală cu aceeași celeritate. La Şaua Dichiului, capătul drumului din județul Dâmboviţa, Florin Popescu și al său consiliu județean au mai construit şi un hotel, plus niște cabane răsfirate prin împrejurimi, CJ Dâmboviţa investind câte un milion de euro în firma consilierului PDL Vasile Băluţă şi în cea a unui donator oficial al partidului.
Când vedem ce istorie lungă și roditoare au avut baronul Florin Popescu și ministresa sa, Elena Udrea, e lesne de înțeles de ce a Popescu a prețuit mai mult satisfacerea ei decât conservarea unei zone protejate din Parcul Național Bucegi. Devine, în același timp, cât se poate de limpede de ce cea care îl protejează acum pe Popescu în Parlament, prin neprezentarea la votul privind încuviințarea arestării lui, este nimeni alta decât Elena Udrea.