Curtea de Apel a menţinut mandatul de arestare pentru Nicuşor Constantinescu
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au stabilit menţinerea celui de al doilea mandat de arestare preventivă emis pe numele preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, după judecarea contestaţiei formulate de acesta împotriva măsurii arestării dispuse de judecătorii Tribunalului.
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
Pe 4 septembrie, Tribunalul Constanţa a decis emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicuşor Constantinescu, de această dată la solicitarea procurorilor DNA Constanţa, într-un dosar cu privire la Centrul Militar Zonal.
Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis cu Constantinescu în lipsă, acesta aflându-se din primăvara anului 2014 la tratament medical în SUA.
Potrivit reprezentanţilor DNA, solicitarea a fost făcută pentru ca Nicuşor Constantinescu să poată fi judecat într-un dosar penal privind finanţarea de către CJ a Centrului Militar Zonal Constanţa, în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.
Conform rechizitoriului procurorilor în acest dosar, în perioada 2009 - 2013, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, cu ştiinţă, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile de serviciu.
Citeşte şi: Baronul Nicușor Constantinescu cere procurorului SUA să refuze arestarea sa
Procurorii DNA au menţionat că în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat, la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în ţară, depăşind limita teritorială fixată de judecător şi nerespectând perioada pentru care a primit încuviinţarea de a se afla în afara teritoriului României. Astfel, la solicitarea DNA, instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a lui Constantinescu.
În dosarul în care s-a emis acest mandat de arestare preventivă, Nicuşor Constantinescu fusese trimis în judecată de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite sub forma complicităţii şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase.
Potrivit procurorilor, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului Bucureşti a formulat cerere de arestare provizorie a lui Constantinescu, având în vedere propunerea de extrădare din 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului Bucureşti, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa respectivă.
Procurorii DNA au precizat că, în eventualitatea extrădării din SUA a lui Nicuşor Constantinescu, judecarea acestuia în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanţa nu se va putea desfăşura decât în condiţiile existenţei unui mandat de arestare distinct faţă de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanţa.