EXCLUSIV ROMANIA TV: Nicuşor Constantinescu - „Legaţi-mă! Arestaţi-mă! Dar pentru ce?
Nicuşor Constantinescu a declarat într-un interviu la România TV că urmează să fie operat săptămâna viitoare şi dacă va reşui să scape de infecţie, ar putea să se întoarcă pe propria răspundere în ţară.
Aflat sub tratament în Statele Unite ale Americii, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a explicat de ce nu poate veni în România, deşi a fost căutat cu Interpolul, şi ce amestec are preşedintele Traian Băsescu în emiterea mandatelor de arestare pe numele său. Totodată, el a precizat că nu a intenţionat niciun moment să se sustragă urmăririi penale, ci doar să se trateze de boala cu care a fost diagnosticat.
Nicuşor Constantinescu este în continuare sub tratament în Statele Unite ale Americii, din cauza unor complicaţii post-operatorii după intervenţia chirurgicală la care a fost supus după ce a fost diagnosticat cu cancer la prostată.
Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, dat în urmărire internaţională după emiterea unui mandat de arestare pe numele său, spune că din cauza stării precare de sănătate şi a unei infecţii post-operatorii nu poate nici măcar să înceapă tratamentul specific pentru maladia de care suferă, cu atât mai puţin să revină în ţară.
Citeşte şi: NICUŞOR CONSTANTINESCU nu poate convinge INSTANŢA că e grav bolnav
"Voiam să arătăm românilor care este adevărul despre starea mea de sănătate în acest moment. Ultimele hotărâri care mi-au dat aceste mandate de arestare sunt niste abuzuri. Legaţi-mă! Arestaţi-mă! Dar pentru ce? În niciun caz nu m-am sustras de la niciun fel de urmărire penală", a subliniat Nicuşor Constantinescu.
Nicuşor Constantinescu este convins că este victima unor "abuzuri făcute de unii judecători, care au fost presaţi de procurorii DNA" şi se consideră o victimă a "poliţiei politice a lui Traian Băsescu".
Fostul şef al Consiliului Judeţean Constanţa a explicat că are în continuare mari probleme de sănătate după operaţia de cancer la prostată, deşi "poliţia politică a lui Băsescu" a sugerat că nu ar fi într-o stare chiar atât de gravă: "Nici 50% nu pot să controlez urinatul. Cum adică cu cancer de prostată, unui cetăţean al lumii, român, european, i se contestă dreptul de a avea o viaţă, de a se vindeca, spunându-se de către procurorii DNA, poliţia politică a lui Băsescu, că nu am avut niciun cancer de prostată?".
"Eu am fost operat, am venit în SUA cu permisiunea DNA şi a instanţelor din România, după care s-au făcut acele mandate de arestare preventivă, fără să fi fost judecat vreodată. Cele două dosare nu au început şi alea sunt niste făcături", a adăugat Nicuşor Constantinescu.
Citeşte şi: Curtea de Apel a menţinut mandatul de arestare pentru Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu a mai spus că el nu se ascunde de nimeni: "Al doilea dren mi l-au pus pe 18 iulie, primul a fost pus în aprilie şi nu am reuşit încă să elimin infecţia. Infecţia pe care o am este o complicaţie, un efect secundar al a operaţiei de prostată şi s-a întâmplat la Hopkins, cea mai mare unitate de medicină robotică din Statele Unite şi printre cele mai mari din lume. Nu a fost nici intenţia mea, probabil nu a fost nici intenţia medicilor de acolo. De aceea am şi deschis un proces împotriva lor, pentru că nu pot face radioterapia în continuare. Din cauza acestor infecţii şi a acestor complicaţii. In niciun caz nu m-am sustras de la niciun fel de urmărire penală. Ultimele hotărâri care mi-au dat aceste mandate de arestare preventivă sunt in opinia mea alte abuzuri făcute de unii judecători, care au fost şantajaţi, care au fost presaţi de procurorii DNA (...) România se vede aici ca o închisoare, un loc de ură, de arestări, de cătuşe şi de urmăriri unii pe alţii, inclusiv cu ofiţeri acoperiţi şi descoperiţi, mascaţii jurnalişti sau în alte instituţii ale statului, şi eu sunt aici doar pentru a mă trata de cancer".
Întrebat de ce nu a încercat să se trateze şi în România, Nicuşor Constantinescu a răspuns că, potrivit scrisorii medicale aflate la dosar, boala lui, cancer de prostată tip 9, nu poate fi tratată pe teritoriul României.
"Sunt alte tipuri de cancer, care se pot trata, dar numai în Statele Unite".
Nicuşor Constantinescu a precizat că pe 15 ianuarie, când a fost ridicat pentru prima oară din faţa CJ Constanţa, urma să fie ţinta unui flagrant, cu toate că nu exista vreun denunţător sau aprobarea unui judecător.
"În timp ce eu eram trimis de DNA sa se confirme ceea ce era evident pentru toti medicii din România, inclusiv pentru mine personal, ca am cancer de prostată, ei lucrau să fabrice aceste dosare. Pe 15 ianuarie, cand din faţa CJ Constanţa am fost ridicat, fiind la serviciu şi aflând că foarte mulţi oameni vorbesc cu iarba si vorbesc la microfoane si au inconjurat sediul institutiei CJ Constanta, am iesit sa vad despre ce e vorba. De fapt, am gasit o echipa de politisti si procurori, care, am aflat ulterior, se pregateau sa-mi faca un flagrant, fara sa existe un denuntator, fara sa existe o aprobare a unui judecator care sa spună că sunt indicii: «Da, l-am interceptat pe cetateanul Constantinescu pentru tentativa de luare de mită». Eu, iesind mai devreme decat se asteptau ei, i-am suprins si am dat peste cap aceasta operatiune", a povestit Nicuşor Constantinescu.
Întrebat de Victor Ciutacu dacă are vreo probă că ar fi fost săltat la comandă politică, Constantinescu a răspuns: "Toate aceste hartii, documente nu au fost luate in seama".
"Daca unii judecatori, in fata unor documente medicale, eliberate de autoritatile americane, de medici americani, unii de origine romana, altii de origine americana... Romania, ca tara semnatara a conventiei de la Haga din 1961, este obligata sa recunoasca reciproc aceste documente si in instanta. Dacă atat procurorii, cat si unii judecatori spun ca aceste documente sunt false, in continuare, atunci ce pot sa cred, domnul Ciutacu?", a completat preşedintele suspendat al CJ Constanţa.
Fostul şef al CJ Constanţa a mai spus că, în opinia lui, problemele cu legea i se trag de la apropierea de Radu Mazăre şi de la faptul că "de cand suntem noi, el (Traian Băsescu n.red.) nu a castigat niciodata nimic: nici Primaria municipiului, nici CJ C-ta, nici primariile din judet".
"Niciodata nu a castigat in ultimii zece ani, de cand el este dictatorul Romaniei. Atunci, fiind acum pe ultimii 150 de metri, pe ultimele 55 de zile, s-a gandit sa extermine pe toti adversarii cu orice mijloace".
Despre ultimele înregistrări apărute în presa din România cu el la cumpărături, Nicuşor Constinescu spune: "Oricine mă poate filma. Merg şi eu până la toaletă, merg până la un magazine să mănânc ceva că trebuie să supravieţuiesc. Aici sunt tratat ambulatoriu, nu sunt tratat în spital. Nu e ca la noi când un bolnav stă 7-9 luni în spital. Aici o zi de spitalizare costa 6.500 de dolari o zi de spitalizare".
În luna octombrie îi expiră viza de şedere în SUA, iar Nicuşor Constantinescu spune că va cere prelungirea ei pe baza documentelor medicale.
Medicul care se ocupă de fostul şef al CJ Constanţa a explicat, pentru România TV că acesta va fi operat din nou saptamana viitoare: "O alta interventie chirurgicala o sa aiba loc saptamana viitoare, dupa ce o sa avem rezultatele finale de laborator. Ca sa inchidem definitiv, daca o sa fie posibil, abcesul acesta de pe burtă".
Medicul a mai explicat că Nicuşor Constantinescu are nevoie acum, post-operator, de chimoterapie şi, eventual, radioterapie prin radiatie, care nu se poate face in Romania: "Am fost in spitalele din România acum un an. Este o gluma! Si am fost la Fundeni. Nu poate sa faca asa ceva, chimoterapia, pe care o avem noi aici. (...) Autoritatile judiciare americane in fata autoritatilor medicale americane sunt zero. Cand eu spun ca nu pot sa il transport, ca va pun in responsabilitatea voastra... Daca se intampla ceva cu el, e malpraxisul meu, daca se intampla ceva cu el din cauza voastra, atunci va da in judecata pentru 200 de milioane de dolari".
Nicuşor Constantinescu spune că problema sa cea mai mare în acest moment este infecţia post-operatorie şi cp este decis ca, "dacă se rezolvă", să renunţe la tratament şi să vină în ţară: "Eu sunt decis, daca rezolv aceasta infectie, sa renunt pe semnatura mea proprie la dreptul de a continua tratamentul radio-terapeutic, cu bombardament nuclear, impotriva celulelor canceroase. Sunt dispus a imi asum acest risc eu, ca domnii doctori nu vor sa imi dea semnatura, sa ma urc in avion si sa spun celor care spun ca nu am cancer si ca nu sunt bolnav: "legati-ma, arestati-ma, haideti la proces".
***
În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.
Pe numele său au fost emise mandate de arestare preventivă, după ce judecătorii au stabilit că Nicuşor Constantinescu avea dreptul să părăsească teritoriul României până la data de 1 iulie 2014 şi nu s-a întors în România la data stabilită de autorităţile judiciare, motivând că nu se poate deplasa.
Pe 4 septembrie, Tribunalul Constanţa a decis emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicuşor Constantinescu, de această dată la solicitarea procurorilor DNA Constanţa, într-un dosar cu privire la Centrul Militar Zonal.
Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis cu Constantinescu în lipsă, acesta aflându-se din primăvara anului 2014 la tratament medical în SUA.
Potrivit reprezentanţilor DNA, solicitarea a fost făcută pentru ca Nicuşor Constantinescu să poată fi judecat într-un dosar penal privind finanţarea de către CJ a Centrului Militar Zonal Constanţa, în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.
Conform rechizitoriului procurorilor în acest dosar, în perioada 2009 - 2013, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, cu ştiinţă, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile de serviciu.
Procurorii DNA au menţionat că în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat, la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în ţară, depăşind limita teritorială fixată de judecător şi nerespectând perioada pentru care a primit încuviinţarea de a se afla în afara teritoriului României. Astfel, la solicitarea DNA, instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a lui Constantinescu.
În dosarul în care s-a emis acest mandat de arestare preventivă, Nicuşor Constantinescu fusese trimis în judecată de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite sub forma complicităţii şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase.
Potrivit procurorilor, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului Bucureşti a formulat cerere de arestare provizorie a lui Constantinescu, având în vedere propunerea de extrădare din 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului Bucureşti, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa respectivă.
Procurorii DNA au precizat că, în eventualitatea extrădării din SUA a lui Nicuşor Constantinescu, judecarea acestuia în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanţa nu se va putea desfăşura decât în condiţiile existenţei unui mandat de arestare distinct faţă de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanţa.