De ce nu trimitea Diaconescu scrisori la FMI când se tăiau pensiile și salariile?
Cristian Diaconescu, devenit recent candidat PMP la președinție și președinte al Fundației Mișcarea Populară, amenință, precum un personaj desprins din Caragiale cu scrisori adresate „la centru”.
Anunțul făcut de actualul executiv după întâlnirea finală cu delegația FMI a dat naștere la o veritabilă furtună de declarații venite din partea opoziției care încearcă din răsputeri să argumenteze un așa-zis comportament iresponsabil al guvernului. Printre politicienii din opoziție care au ieșit în public cu declarații împotriva guvernului se găsește și Cristian Diaconenscu, actualul candidat al PMP la alegerile prezidențiale, care în ultima vreme este extrem de preocupat să iasă în public.
De exemplu, sâmbătă, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară a anunţat că va scrie o scrisoare board-ului FMI privind acordul cu România, el acuzând ”o mică înţelegere, oarecum stranie, în ceea ce priveşte informarea societăţii româneşti, în ceea ce priveşte conţinutul discuţiilor”. Diaconescu a afirmat că ”eu le-aş cere acestor instituţii să nu fie părtaşe cu Guvernul în susţinerea unei minciuni. (...) Voi face o scrisoare board-ului de la Washington, prin care aş dori ca aceste instituţii internaţionale să ne informeze, pentru că noi plătim împrumutul şi dobânzile, care sunt măsurile anticipate pe care generic le-a anunţat şefa misiunii de la Bucureşti, privind susţinerea reducerii taxei pe muncă”.
Care va să zică, în opinia liderului PMP, FMI-ul, Banca Mondială și Comisia Europeană fac acum jocurile electorale ale actualei puteri, nerecunoscând că relația dintre ele și țara noastră ar avea anumite probleme. Desigur, dacă ne uităm la pozițiile oficiale emise după ziua de joi, vedem că FMI a spus cam același lucru ca și premierul Ponta, și anume că autoritățile de la București pot reduce CAS-ul atâta timp cât această măsură nu duce la creșterea deficitului.
Însă, fostul consilier prezidențial, devenit în foarte scurt timp candidat al PMP și președinte al Fundației Mișcarea Populară, amenință, precum un personaj desprins din Caragiale cu scrisori adresate „la centru”. Din punct de vedere strict imagologic, demersul lui Diaconescu poate fi de înțeles, din moment ce liderul popular încearcă să își sporească vizibilitatea publică, mai ales că până acum câteva are în prezent o totală lipsă de legitimitate pentru a întreprinde un asemenea gest, din moment ce nu mai are nicio calitate oficială în interiorul statului român. Dacă se va ține de cuvânt și va expedia scrisoarea către FMI, Cristian Diaconescu nu va face decât să dovedească modul penibil în care a ales să se comporte din punct de vedere politic.
De asemenea, când realizezi un asemenea demers de imagine, realitatea contează prea puțin, performanțele economice ale actualului executiv fiind complet neglijate, precum și nevoia relaxării cadrului fiscal românesc. La fel ca și în cazul reîntregirii salariilor sau al renunțării la impozitul pe profitul reinvestit, Guvernul a luat decizia de a reduce CAS-ul doar după ce a fost sigur că această măsură este sustenabilă din punct de vedere bugetar.
În final, Cristian Diaconescu demonstrează cât de penibil se comportă ca politician, încercând probabil să fie pe placul stăpânului său de la Cotroceni și imaginându-și conspirații între FMI și guvernul Ponta. Afirmațiile sale, lipsite de orice fel de legâtură cu realitatea, nu fac decât să îl descalifice în ochii românilor, care susțin în continuare politicile duse de actualul cabinet.