De ce se tace când preşedintele face presiuni asupra instituţiilor?
Cum mai vechile dispute cu Guvernul sau cu Parlamentul nu-i mai aduc capital politic – ba chiar din contră – lui Traian Băsescu i s-a căşunat pe Avocatul Poporului.
AVOCATUL POPORULUI. În decursul cele două mandate la Cotroceni, Traian Băsescu s-a războit practic cu toată lumea – cu Parlamentul, cu guvernele, cu prim-miniştrii, cu presa, cu justiţia, iar lista este foarte lungă. Iar cum situaţiile în care preşedintele Băsescu a târât diferite instituţii ale statului în propriile lui conflicte nu erau deja sufieciente, şeful statului a luat mai nou la ţintă Avocatul Poporului. Aşa se face că recent instalat în funcţia de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea face obiectul ranchiunilor personale ale preşedintelui, după ce acelaşi Traian Băsescu, din poziţia de ministru al Transporturilor în Guvernul Ciorbea, a fost cel care a îngropat CDR-ul prin criza guvernamentală pe care a declanşat-o în 1997.
MODIFICĂRI LEGEA EDUCAŢIEI. Pe 4 iulie, Traian Băsescu i-a transmis o solicitare Avocatului Poporului ce avea ca obiect atacarea la Curtea Constituţională a OUG prin care se modifică Legea Educaţiei. Pe 28 iulie, şeful statului trimite o nouă solicitare adresată Avocatului Poporului, evident, pe aceeaşi temă, amplificând presiunea asupra acestei instituţii. Mesajul preşedintelui este cât se poate de elocvent în acest sens, acesta părând mai degrabă un ultimatul decât un apel instituţional. “Având în vedere că, până la această dată, nu au fost luate măsuri pentru restabilirea ordinii constituționale și înlăturarea efectelor intrării în vigoare a ordonanței de urgență indicate, vă solicit să reanalizați posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a acestei ordonanțe de urgență pentru considerentele precizate în scrisoarea din 4 iulie a.c. În cazul în care veţi decide să nu daţi curs procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, vă rog sa aveţi în vedere, dacă veți considera oportun, să-mi comunicaţi motivele care au stat la baza refuzului iniţierii unui asemenea demers”, se arată în solicitarea şefului statului.
Citeşte şi: Traian Băsescu îi solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG privind educaţia
Ulterior, Avocatul Poporului a emis un punct de vedere, susţinând că se va pronunţa asupra criticilor de neconstituţionalitate privind OUG nr. 49/2014 care modifică Legea educaţiei, după ce va primi şi punctele de vedere ale Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţiei Educaţiei Naţionale.
Nu trebuie să fii un atent observator al scenei politice din România pentru a înţelege că Traian Băsescu s-a angrenat într-un nou joc de hărţuire a instituţiilor statului. Şi cum mai vechile dispute cu Guvernul sau cu Parlamentul nu-i mai aduc capital politic – ba chiar din contră – lui Traian Băsescu i s-a căşunat pe Avocatul Poporului. Că preşedintele Băsescu atacă fără menajamente una dintre instituţiile importante din arhitectura statului de drept nu mai reprezintă o surpriză. Suspectă este însă tăcerea aşternută în pesiajul media. Jurnalişti sau ONG-işti care altădată atacau la baionetă aşa-zisele abuzuri împotriva statului nu au nicio reacţie în faţa presunilor făţişe exercitate de şeful statului la adresa Avocatului Poporului.
Citeşte şi: Modificări legea educatiei. Sistemul de învăţământ reacţionează pozitiv la schimbările propuse de Guvern
În orice ţară normală, un astfel de derapaj al preşedintelui ar fi fost aspru sancţionat şi imediat pus la zid. În România, unde Traian Băsescu controlează încă o bună parte a presei şi a societăţii civile, reacţiile întârzie să apară, devoalând astfel dublu standard cu care operează aşa-zişii apărători ai statului de drept. Singura consolare în acest context este aceea că Traian Băsescu îşi va fi încetat ultimul mandat ca preşedinte al României în luna decembrie, iar succesorul său la Cotroceni va putea să joace cu adevărat rolul de mediator între instituţiile statului, în acord cu orizontul de aşteptare al românilor.