Cine sunt beneficiari financiar ai regimului Băsescu
După ce în perioada 2008-2012 presa centrală şi locală relata pe larg despre abuzurile regimului Băsescu şi despre contractele preferenţiale ale clientelei portocalii, ANI şi DNA au preferat să închidă ochii la aceste nereguli în perioada guvernărilor Boc şi Ungureanu. Aflaţi acum în opoziţie, crezând că se află la adăpost de orice suspiciuni, politicienii din zona dreptei au început să îşi treacă bogăţia în declaraţiile de avere.
Printre liderii portocalii ce s-au îmbogăţit de pe urma funcţiilor deţinute se numără şi Elena Udrea care şi-a sporit averea în cinci ani cât nu reuşesc mulţi alţii într-o viaţă de om. Deşi curgeau articolele şi reportajele despre terenurile de fotbal în pantă, parcurile în păduri, sălile de sport sau bazinele de înot nefuncţionale din comune, în perioada guvernării portocalii ANI sau DNA nu s-au gândit să o ancheteze pe fosta consilieră de la Cotroceni.
Făcând o comparaţie între declaraţia de avere a Elenei Udrea din decembrie 2008, când a fost numită în guvernul condusă de Emil Boc, şi cea mai recentă, din iunie 2014, putem constata că blonda de la Cotroceni deţine reţeta succesului. Dacă în 2008 declaraţia de avere a preşedintei PMP era destul de subţire şi cuprindea puţine bunuri, în acest an, Elena Udrea este fericita proprietară a numeroase case, apartamente, terenuri şi conturi.
Citeşte şi: CĂTĂLIN PREDOIU şi ELENA UDREA readuc aminte viziunea economică a regimului Băsescu
În declaraţia de avere din 2008, Elena Udrea avea un credit de 3,2 milioane de euro contractat în 2007 la BRD şi scadent în 2009. Până acum lidera popularilor nu a explicat niciodată cum a stins respectivul credit. Cert este că, după implicarea BRD în acţiunile de promovare a Ministerului Turismului, blonda a reuşit să îşi prelungească data scadenţei la această bancă. Lăsând la o parte creditul bancar, până să devină ministru în cabinetul condus de Emil Boc, Elena Udrea avea în cont doar puţin peste 15.000 de euro şi nu avea acţiuni sau dividente şi nici nu împrumutase pe cineva. Pe de altă parte, tot în 2008 actuala preşedintă a popularilor deţinea împreună cu fostul soţ, Dorin Cocoş, 5 suprafeţe de teren intravilan cu o suprafaţă totală de peste 16.600 metri pătraţi. Nu în ultimul rând, în aceeaşi perioadă, fosta consilieră a lui Traian Băsescu deţinea un apartament în Bucureşti şi o casă în Pipera, precum şi un autoturism Mercedes.
Analizând ultima declaraţie de avere a Elenei Udrea putem constata că opoziţia i-a fost benefică blondei. În urma divorţului de Dorin Cocoş, lidera PMP afirmă că a dobândit 460.000 de euro, o casă de locuit cu aproape 200 de metri pătraţi, o pătrime dintr-un imobil de 635 metri pătraţi şi două automobile, un Fiat 500 (an fabricaţie 2012) şi un Mercedes (an fabrcaţie 2005). Dacă în 2008 Elena Udrea declara că deţine bijuterii în valoare de 50.000 de euro, în 2014, valoarea acestora s-a dublat. Totodată, din 2008 contrurile blondei din bancă au început să se umple cu bani. Cei 15.000 de euro pe care îi deţinea în Banca Transilvania în 2008 s-au înmulţit şi au ajuns la aproape 86.000 de euro. Valutei în euro li s-au mai adăugat şi alţi un milion de lei. Pe lângă toate aceste bunuri şi sume, în 2014 Elena Udrea a decis să devină fermier cumpărând 40 de hectare în judeţul Călăraşi. Lidera popularilor nu numai că a devenit peste noapte şi agricultor cu acte. În 2014, răsfăţata preşedintelui a devenit acţionară la patru firme, fiind patroana societăţii care lucrează în ardendă terenurile de la Nana ale Ioanei Băsescu. Nu în ultimul rând, conform datelor din declaraţiile de avere din 2009 şi 2010, fostul ministru a vândut apartamente din care a încasat peste 3 milioane de euro.
Averea la vedere a Elenei Udrea reprezintă o palmă peste feţele tuturor românilor care în perioada de criză îndurau măsurile de austeritate dure, în timp ce fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării se înfrupta din binefacerile guvernării. Faptul că acum fosta doamnă Cocoş şi-a publicat averea ar trebui să ducă la sesizarea ANI şi DNA astfel încât să fie cercetat modul în care Elena Udrea a acumulat atâta avere.
Citeşte şi: Elena Udrea = PMP = imaginea dezastrului
Ştirile orei
Într-un articol al ziarului Gândul din 2005, descoperim că socrul premierului se pricepe la inginerii imobiliare. Mai exact, fostul ministru al Agriculturii, a cumpărat o vilă de protocol în București, pe strada Sfântul Spiridon nr. 10, cu 200.000 euro deși valoarea reală a clădirii era de un milion de euro. Ca să poată fi cumpărată, vila de protocol a fost plimbată prin mai multe acte normative, care, în final, i-au schimbat destinația.
Mama lui Ponta, vilă de la comuniști
Mama premierului și mătușa acestuia au pus mâna pe moștenirea istorică lăsată de fostul lider comunist Lucrețiu Pătrășcanu, o vilă cu o valoare istorică din Poiana Țapului. Acestea au fost ajutate pentru dobândirea vilei de către Victor Ponta. Moștenitorii de drept ai lui Pătrășcanu l-au atacat în instanță pe Victor Ponta, însă au pierdut. De menționat este că la acea vreme, Ponta era intangibil fiind șeful corpului de control al premierului Năstase.
Daniel Sebastian Șuta
Surse: Camera Deputaților, Hotnews.ro, Gândul, avocatura.com