Economia României continuă să fie întărită de exporturi
Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în luna ianuarie industria din România a înregistrat şi o altă performanţă, comenzile noi din domeniu crescând per total -adică cele de pe piaţa internă şi cele de pe piaţa externă- cu 9,7%, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2013.
2013 a reprezentat anul în care creşterea economică a României a înregistrat un record de 3,5%, cea mai mare evoluţie pozitivă înregistrată la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. În plus, principalele două motoare în formarea PIB-ului României au fost reprezentate de agricultură şi mai ales industrie. Acest fapt demonstrează că evoluţia economică a ţării noastre a fost una sănătoasă, bazată pe producţie nu pe macanisme speculative cum ar fi creşterea artificială a preţului imobilelor. Rolul industriei a fost de asemenea important deoarece el a susţinut exporturile, România reuşind astfel să îşi îmbunătăţească balanţa comercială externă cu cu 41,3%, deficitul comercial ajungând la 25,21 miliarde lei
Îmbucurător este de asemenea faptul că, aşa cum reiese din cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, acest trend pare să se fi menţinut şi la începutul lui 2014. Miercuri cei de la INS au dat publicităţii datele provizorii legate de structura comerţului internaţional al României, exporturile însumând 17,75 miliarde lei, adică 3,93 miliarde euro, în timp ce importurile au fost de 18,87 miliarde lei, adică 4,18 miliarde euro. Creşterea exporturilor cu 8,8% şi a importurilor cu doar 7,1% a însemnat o îmbunătăţire a balanţei comerciale cu 176,5 milioane de lei faţă de luna ianuarie a anului trecut, deficitul atingând valoarea de 1,12 miliarde de lei, adică 249 de milioane de euro. Semnificativ este de asemenea că, pe grupe de produse, cea mai mare pondere în structura exporturilor le-au avut maşinile şi echipamente de transport (41,4%) şi alte produse manufacturate (33,2%).
Privite în ansamblu, toate aceste date demonstrează că economia României continuă să performeze în primul rând datorită exporturilor realizate de sectorul economic secundar, bunurile industriale având o valoare adăugată mai mare decât alte tipuri de bunuri şi servicii. Acest fapt este susţinut şi dacă ne uităm la cifrele INS legate de evoluţia creşterii industriale, ţara noastră ocupând, cu 2,1%, locul al II-lea în Uniunea Europeană din acest punct de vedere.
De asemenea, conform celor de la Statistică, în luna ianuarie industria din România a înregistrat şi o altă performanţă, comenzile noi din domeniu crescând per total -adică cele de pe piaţa internă şi cele de pe piaţa externă- cu 9,7%, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2013. În plus, evoluţia pozitivă este datorată creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 46,7%, în industria bunurilor de uz curent, cu 11,6%, în industria bunurilor de capital, cu 9,4%, şi în industria bunurilor intermediare, cu 7,6%.
Cu alte cuvinte, putem afirma că în economia românească se înregistrează un trend pozitiv, evoluţia producţiei industriale influenţând în bine atât creşterea economică internă cât şi evoluţia balanţei comerciale a României. Faptul că pieţele externe vor produse româneşti are efecte atât asupra îmbunătăţirii situaţiei deficitului comercial cât şi asupra cursului de schimb leu-euro. Dacă acest mecanism se va continua şi în lunile următoare, atunci ţara noastră are şansa să iasă definitiv din criză, creşterea economomică consolidată urmând să se traducă şi într-o evoluţie pozitivă a nivelului de trai.