Dieta care poate reduce riscul de cancer la sân
Alegerile alimentare inteligente pot contribui la reducerea pericolului de dezvoltare a cancerului de sân, o afecțiune cu care sunt diagnosticate anual peste un milion de femei din toată lumea.
„O femeie își poate micșora riscul de cancer mamar cu până la două treimi printr-o alimentație potrivită și prin gestionarea greutății. Chiar și femeile purtătoare ale genelor BRCA 1 sau 2 (două mutații genetice care cresc pericolul de dezvoltare a cancerului la femei) își pot reduce riscul”, a declarat dr. Cheryl L. Rock, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină a Universității din California, într-un interviu pentru publicația Eating Well.
Experții recomandă reducerea consumului de carne roșie, carbohidrați procesați și sare. În schimb, încurajează adoptarea unei diete bogată în fructe, legume și leguminoase. Un astfel de regim alimentar a fost asociat cu scăderea cu circa 20% a riscului dezvoltării cancerului mamar, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Epidemiology, scrie US News.
Totodată, creșterea consumului de fibre alimentare poate diminua pericolul apariției tumorilor la sân, arată concluziile unei metaanalize, publicate în The American Journal of Clinical Nutrition. Experții au descoperit că fiecare 10 grame adăugate în dietă a micșorat riscul de dezvoltare a cancerului mamar cu circa 7%.
Una dintre sursele valoroase de fibre sunt leguminoasele, precum fasolea, mazărea, lintea sau năutul. În ceea ce privește lintea și fasolea, experții de la Școala de Sănătate publică Harvard au descoperit că femeile care consumă aceste produse de cel puțin două ori pe săptămână își micșorează riscul de dezvoltare a cancerului de sân cu circa 24%, comparativ cu cele care le includ în regimul alimentar cel mult o dată pe lună.
Alte surse valoroase de fibre pot fi găsite în fructe oleaginoase (fistic, nuci, migdale), semințele (de chia, de floarea soarelui) sau în fructele uscate (caise, prune).
De asemenea, experții de la Universitatea California, San Diego, au observat că un nivel în sânge de circa 52 de nanograme/mililitru de vitamina D poate diminua riscul de cancer la sân cu circa 50%. În acest sens, ei recomandă expunerea la soare pentru aproximativ 12 minute zilnic.Vitamina D poate fi găsită în cantități importante și în alimente vegetale fortificate, precum cerealele integrale, tofu sau laptele de soia.
Reprezentanții organizației Breast Cancer punctează însă că „nici un aliment sau nicio dietă nu poate preveni dezvoltarea cancerului de sân”. Cu toate acestea, ei adaugă că dieta poate influența în mod pozitiv funcționarea sistemului imunitar, cu rol în distrugerea celulelor canceroase și infecțioase.