Economica.net: Cum a mers economia sub Victor Ponta

| 07 mai, 2014

Pe 7 mai 2012, fix acum doi ani, Victor Ponta devenea premier al României. În acest răstimp economia a mers domol pe un trend ascendent, fără mari emoţii. Statul a optat pentru finanţarea consumului în detrimentul investiţiilor de capital

În perioada scursă de la preluarea mandatului de către Victor Ponta, economia a crescut. Anemic în 2012, cu doar 0,7%, după ce în 2011 crescuse cu 2,5%. Apoi a avut o creştere solidă, de 3,5%, ajutată de agricultură - în 2013 am avut a doua cea mai bună producţie de grâu din ultimii 43 de ani, scrie Economica.net.

Cheltuieli publice strânse

Cheltuielile statului au rămas în limita deficitului de 3% din PIB, în ciuda reîntregirii salariilor bugetarilor şi a majorării pensiilor. Astfel, în 2012 deficitul bugetar a fost de 3%, în 2013 a fost de 2,5% (provizoriu), iar în 2014 este stabilit la 2,2%. Echilibrul a fost ţinut pe urma majorării veniturilor statului, a tăierii cheltuielilor de capital şi a tăierii subvenţiilor, o situaţie care exprimă foarte bine opţiunea guvernării Ponta pentru finanţarea consumului. Efectele s-au văzut imediat.

Comerţul a trecut de la minus la plus

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul scădea alarmant în 2011 cu 3,3%. Din 2012 acesta a trecut pe plus, cu un avans considerabil, de 3,3%. Acest indicator a crescut şi anul trecut, însă avansul a fost considerabil mai mic, de doar 0,5%, atenţie, în serie brută. Reîntregirea salariilor bugetarilor a mai modificat un indicator, de data asta, decisiv.

Salariile au crescut cu 15%

Câştigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 15%, de la 1.414 în 2011, la 1.626 în prezent. Mare parte din acest avans a fost dat de reîntregirea salariilor bugetarilor, fenomen care se vede chiar în bugetul statului, unde, la capitolul cheltuieli de personal, s-a înregistrat o creştere de 13,5 în 2013.

A crescut rata de ocupare a forţei de muncă

Rata de ocupare a forţei de muncă, un indicator ceva mai relevant decât rata şomajului, a crescut an de an. Era de sub 63% în 2011. Acest prag a fost depăşit în 2012, iar anul acesta va trece, cel mai probabil de 64%, în 2013 fiind de 63,9%.
Cea mai mare influenţă în acest trend ar avea-o schimbarea Codului Muncii, la 2 mai 2011, care a suferit cea mai importantă modificare din 2003 încoace. Noul Cod al Muncii a flexibilizat piaţa muncii şi a permis companiilor să facă mai uşor angajări. În primele trei luni de la implementarea noului Cod al Muncii, aproape 780.000 de contracte de muncă noi au fost încheiate, majoritatea pe perioadă nedeterminată.

Citeşte mai mult pe Economica.net.

Tag-uri: Guvern, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ