Efectul ruperii USL – PNL şi Crin pe topogan
O mişcare politică greşită, cu importante costuri electorale – acesta pare să fie cel mai bun mod de a caracteriza deciza ruperii USL luată de liderul PNL, Crin Antonescu, conform ultimelor două sondaje de la finalul acestei săptămâni.
Acestea arată o scădere drastică a celor doi actori – partidul şi liderul său – în preferinţele românilor, sugerând, totodată, că minusurile electorale şi de imagine nu ar fi atins o asemenea amploare fără gestul fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu. Plecarea acestuia din partid pare să aibă potenţialul de a rupe o bună parte din electoratul PNL, potrivit estimărilor.
Cel mai recent studiu care analizează situaţia din USL a fost publicat, sâmbătă, de CSCI. Acesta arată că preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a ajuns să fie depăşit chiar şi de Traian Băsescu la capitolul încredere: liderul PNL beneficiază de un nivel de încredere de 17%, în timp ce preşedintele se situează în jurul a 20 de procente. Pentru comparaţie, Mugur Isărescu se bucură de o încredere de 48%, iar premierul Victor Ponta se menţine stabil, la nivelul de 37%.
În ceea ce priveşte intenţia de vot pentru europarlamentare, liberalii au scăzut la 14%, cu doar un procent în faţa PDL, în timp ce noul creat USD ajunge la 42%. Partidul Mişcarea Populară este creditat cu 8 procente, iar UDMR cu 7.
Același sondaj CSCI relevă faptul că românii consideră, în proporție de 35%, că vinovat de ruperea USL-ului este Crin Antonescu. În același timp, doar 13% din persoanele intervievate consideră că vina aparține premierului Victor Ponta.
Ruperea USL-ului a afectat și șansele lui Crin Antonescu la prezidențialele de la sfârșitul anului, mai arată cifrele. Liderul liberal ar urma să fie învins în turul doi la prezidențiale, în maniera următoare, în funcţie de scenarii: cu 80% de Mugur Isărescu, cu 72 % de Victor Ponta sau de Sorin Oprescu și cu 57% de Mihai Răzvan Ungureanu.
Un alt aspect relevat este atitudinea respondenţilor faţă de prezența în Guvern a lui Călin Popescu-Tăriceanu. Preluarea unui post de vicepremier de către acesta este văzută ca o idee bună de 52% din români, în timp ce doar 30% consideră că este o idee proastă.
Nu în ultimul rând, sondajul CSCI mai prezintă faptul că 42% din români sunt dezamăgiți de ruperea USL, în timp de 38% sunt indiferenți. Numai 13% din cei intervievați sunt bucuroși de ruperea fostei alianțe de guvernământ.
Studiul CSCI a fost realizat în perioada 27-28 februarie, la nivel naţional, pe un eşantion de 1103 persoane şi are o eroare tolerată de 3%.
Ştirile orei
daca ponta-i asa de viteaz si curajos sa-si dea demisia si cum USL nu mai exista si daca vrea USD sa vina sa vada cine-l mai alege si pe el si USD!!! Adica vreti voi, astia care il luati la misto pe Crin Antonescu, sa va credem ca nu mai poate tara de dorul UDMR, PC, UNPR...Iesiti fratilor la alegeri si vedem atunci cat de mari sunteti!
Clar vor fi alegeri daca USL s-a destramat!
USL a fost PNL + PSD. Asa au votat Romanii!
Vrea ponta alta majoritate, alte partide, alte politici ...iesi viorele in fata si sa vedem cat de iubit esti tu si cozile tale de topor!