Eugen Nicolicea a făcut amendamentul care îi dă dreptul lui Mircea Diaconu să candideze la PE
Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare, a decis instanța pe baza unui articol din legea incompatibilităților. Agenția de Integritate și Biroul Electoral Central susțin că articolul respectiv îi interzice de fapt candidatura. Deputatul Eugen Nicolicea, autorul articolului, a dezvăluit pentru Obiectiv.info cine a citit corect legea.
Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare, deși a fost declarat incompatibil printr-o sentință definitivă a Justiției. ANI (care l-a descoperit incompatibil) și Biroul Electoral Central au zis că nu are voie să candideze, că nu-i dă voie legea. Tribunalul București a zis că are voie, citind aceeași lege. La final, a venit Curtea de Apel și a stabilit definitiv că Mircea Diaconu se poate înscrie în cursa pentru Parlamentul European.
Disputa creată în jurul subiectului a fost intensă, s-au implicat televiziuni și forțe politice deopotrivă, s-au strâns semnături. Argumentele în favoarea candidaturii însă nu au trecut de nivelul „e păcat ca un actor așa mare, care a făcut atâtea pentru țară să fie împiedicat să ne reprezinte” etc. Trecem peste faptul că valoarea actoricească a lui Brânzovenescu nu implică deloc valoarea politică a lui Mircea Diaconu, cum valoarea de jucător a lui Hagi nu asigură și valoarea de antrenor (fapt demonstrat în repetate rânduri).
Decizia Tribunalului a luat prin surprindere multă lume, pentru că plângerea legală prezentată de ANI părea imbatabilă: orice demnitar declarat incompatibil nu are voie să candideze trei ani. Tribunalul a decis împotriva bunului simț sau prin cine știe ce trucuri avocățești. Ei bine, nu.
Tribunalul a publicat motivarea sentinței, arătând că legea pe baza căreia ANI a încercat să blocheze candidatura lui Diaconu este „neclară” și „imprecisă”. De fapt, este foarte clară. Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/2010, spune că „(...) Dacă persoana (declarată incompatibilă - n.r.) a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Am subliniat „aceeași” pentru că în asta constă imprecizia legii la care fac trimitere judecătorii.
Constatăm că legea îi interzice incompatibilului să ocupe aceeași funție. Aplicat lui Mircea Diaconu, articolul îi interzice să ocupe timp de trei ani funcția de senator în Parlamentul României, funcție în care a fost găsit și declarat incompatibil. Numai că actorul vrea să candideze pentru Parlamentul European, adică altă funcție.
„Reținând că funcţia eligibilă ocupată anterior de contestator a fost aceea de senator în Parlamentul României, iar candidatura sa vizează nu aceeaşi funcţie eligibilă, respectiv aceea de parlamentar european, tribunalul constată că nu este incidentă teza a II-a a disp. art. 25 alin. (2) din legea nr. 176/2010, reţinută de Biroul Electoral Central prin Decizia criticată”, au scris judecătorii Tribunalului în motivare. Clar ca lumina zilei. Probabil că instanța Curții de Apel a menținut decizia pe aceleași motive (încă nu a fost publicată motivarea Curții).
Amendamentul Nicolicea
Acum, discuția se mută la Legea 176/2010. Când a fost întocmită, în expunerea de motive se vorbea despre întărirea regimului incompatibilităților, despre conflict de interese, despre transparență în controlul averilor demnitarilor și declarații de avere, despre ANI, despre practici și directive europene în domeniu.
Cercetând parcursul parlamentar al legii, descoperim că în prima variantă a textului nu exista nicio interdicție de a ocupa funcții eligibile, aplicabilă demnitarilor aflați în conflict de interese sau incompatibilitate.
„Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin.(1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică care face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la un an de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă” este prima formă a articolului de lege.
Proiectul legislativ a intrat în Comisia Juridică, unde a suferit o serie de amendamente, dintre care unul a vizat și articolul care îl privește azi pe Mircea Diaconu. În continuarea formei inițiale prezentată deasupra a fost introdusă o propoziție. Iată completarea adusă în comisie:
„Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Este forma care a rămas în legea promulgată și aplicată azi de judecători. Autorul amendamentului: Eugen Nicolicea.
Deputatul își amintește amendamentul propus și a declarat pentru Obiectiv.info că exact acesta este sensul pe a vrut să-l dea legii.
„Înainte de introducerea amendamentului, nu exista nicio interdicție pentru cei declarați incompatibili de a ocupa funcții alese. Amendamentul meu asta face: introduce o interdicție care nu exista înainte”, a spus Eugen Nicolicea.
El a mai precizat că inițiativa lui a vizat ocuparea aceleiași funcții eligibile, nu a oricărei funcții eligibile și că oricum a întâmpinat dificultăți în promovarea amendamentului. „Dacă ai făcut un pocinog pe o funcție, măcar să nu mai ocupi funcția aia. Da, Tribunalul a interpretat corect în cazul lui Mircea Diaconu”.
Eugen Nicolicea a amintit de un caz petrecut la începutul anilor '90. „Era un primar de comună în județul Mehedinți, care de trei ori a fost dat jos din funcție de guvern (pe vremea aceea guvernul putea să demită un primar) și de trei ori a câștigat alegerile și a redevenit primar.”
Deputatul a subliniat că dreptul de a candida îl poate lua doar instanța de judecată în urma comiterii unei infracțiuni, făcând astfel distincția față de dreptul de a ocupa o funcție eligibilă, care poate fi interzis prin Legea 176/2010.
Ştirile orei
Publicitate mascata...
redactor sef