Eveniment istoric pentru România: un buget fără arierate
După ce în ultimii doi ani și jumătate de guvernare actualul cabinet a reușit să stabilizeze principalii indicatori macroeconomici și să mențină bugetul la un deficit redus, sub nivelul asumat de executiv, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a adus o nouă veste bună românilor. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani statul nu mai are arierate cuprinse în buget.
Ani în șir datoriile restante au constituit o povară pentru bugetul de stat fapt ce a blocat o serie de investiții, însă, cu ocazia ultimei rectificări bugetare din acest an arieratele au fost achitate păstrând deficitul bugetar general la doar 2,2% din PIB. „Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu 0, în timp ce deficitul bugetului general consolidat se menţine la 2,2% din PIB. Mai mult, după ce am fost acuzaţi că încheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau să clarific faptul că tocmai acest lucru ne permite să putem cheltui în 2014 cele peste 4 miliarde lei care ar fi trebuit achitate anul viitor. Este o măsură care anihilează impactul reducerii CAS cu peste 90% şi care stimulează consumul intern”, a declarat Darius Vâlcov.
Cea de a treia rectificare bugetară, de la finalul anului cuprinde plăţi de peste 4 miliarde de lei dar şi o creştere de venituri cu 1,3 miliarde lei, fapt ce va contribui la echilibrarea cheltuielilor statului. La actuala rectificare bugetară 2,3 miliarde lei vor fi repartizați pentru plata de titluri executorii pentru acordarea drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar, tranşă aferentă anului 2015. Totodată, 457 milioane lei vor fi alocate pentru plata despăgubirilor pe care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor le datorează ca titluri executorii şi 523,7 milioane lei pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor și subdiviziunilor administrativ-teritoriale. Nu în ultimul rând, 203 milioane lei au fost direcționați pentru achitarea ratelor de capital aferente împrumuturilor contractate de unităţile administrativ-teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice din vărsăminte din privatizare cu termen de plata în perioada 2014-2015.
Faptul că actuala rectificare reușește performanța de a nu avea incluse arierate în cheltuieli așează pe baze sănătoase bugetul pentru anul viitor. Pe lângă această premieră, Ministerul Bugetului și cel al Finanțelor au înregistrat, pentru a doua oară consecutiv în ultimii ani, un excedent bugetar, crescând de la 0,06% din PIB, cât s-a înregistrat în luna septembrie, la 0,29% din PIB, la sfârșitul lunii octombrie. Înregistrarea acestei creşteri reprezintă o performanţă remarcabilă pentru actualul cabinet, în condiţiile în care acesta și-a propus atingerea unui deficit redus. Surplusul înregistrat în luna octombrie se datorează îmbunătățirii colectării care a condus la majorarea veniturilor și scăderii cheltuielilor. Astfel, veniturile au ajuns la 177,5 miliarde de lei, cu 6,5% mai mari, în termeni nominali, în comparație cu perioada similiară a anului trecut. Totodată, s-a înregistrat o scădere a cheltuielilor bugetului general consolidat, care s-au redus în termeni reali cu 1,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Eliminarea arieratelor alături de înregistrarea unui deficit redus în acest an constituie o performanță ce va contribui la consolidarea indicatorilor macroeconomici și la construirea pe baze sănătoase a bugetului pentru anul 2015. Datorită modului în care actualul guvern reușește să gestioneze bugetul de stat, pentru anul viitor este de așteptat ca Executivul să poate lua măsuri suplimentare de stimulare a economiei care să conducă la continuarea trendului de majorare a PIB înregistrat în ultimii ani și la creșterea veniturilor populației.
Ştirile orei
este un eveniment istoric
stati linistiti,ii aburim noi:eu,Victor,Darius si Nicolicea