Salariul mediu creşte pe final de an
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă şi cu 5,6% faţă de luna similară din anul trecut, în timp ce indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%, potrivit INS.
Seria veştilor bune venite din partea Institutului Naţional de Statistică (INS) continuă cu anunţarea creşterii salariului mediu pe economie pe finalul anului 2014. Conform datelor făcute publice luni, în luna octombrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4% mai mare decât în luna septembrie 2014.
De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă şi cu 5,6% faţă de luna similară din anul trecut, în timp ce indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%, potrivit INS. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră, respectiv 14,3%, intermedieri financiare, dar cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, între 4,5% şi 6,5%, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea de mobilă, extracţia minereurilor metalifere - între 3% şi 4%. Sectorul bugetar se bucură de creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ 5,3%, că urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,4%), sănătate şi asistenţă socială (0,1%).
Citeşte şi: România, cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea
Trebuie de observat trendul crescător al salariului mediu nominal brut, care, nu mai departe, în luna în iulie 2014 a înregistrat o creştere de 2% faţă de luna iunie, potrivit datelor INS furnizate în luna septembrie. La fel, câştigul net a crescut tot cu 2%, ceea ce s-a tradus printr-o creştere cu 32 de lei la salariu într-o singură luna. Una dintre principalele cauze pentru creşterea salariului mediu o reprezintă aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim la 900 de lei/luna. Astfel, prin prin creşterea succesivă a salariului minim pe economie, 30% în doar 2 ani, cresc automat şi celelalte venituri.
Un alt aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare este faptul că trendul crescător al economiei şi creşterea economică ce poziţionează România pe primul loc în topul statelor membre ale Uniunii Europene se simte şi în buzunarele românilor.