Fitch confirmă ratingul României - perspective favorabile pentru economie
Concluziile Fitch sunt încurajatoare - structura creşterii PIB va fi mai echilibrată în 2014, cererea internă urmând să aibă un cuvânt mai greu de spus decât în 2013 pe măsură ce investiţiile se vor relansa.
În ultimul an s-a vorbit tot mai des de consolidarea economiei, cifrele de altfel sunt elocvente - România a înregistrat un progres suprinzător şi pentru cei mai optimişti analişti. Dincolo de evoluţia îmbucurătoare, un alt aspect trebuie remarcat, mediul de afaceri s-a înşurubat adânc în economie şi este mai puţin volatil decât în anii precedenţi. Desigur stabilitatea şi predictibilitatea asigurate de Executiv reprezintă o componentă importantă; economia a recepţionat şi gestionat facil şocul produs de unda ucraineană, apoi tensiunile interne provocate de ieşirea intempestivă a liberalilor de la guvernare nu au influențat parcursul. Un singur exemplu, competitivitatea monedei naţionale în raport cu alte valute s-a menţinut în ciuda norilor negri.
Deşi datele referitoare la primul trimestru din 2014 sunt departe de a fi cunoscute, se conturează totuşi o prognoza favorabilă în privinţa trendului pieţelor autohtone. Deunăzi, Fitch a confirmat ratingul de ţară la BBB-, acordat pentru datoriile pe termen lung ale României. Legat de împrumuturile în moneda națională, agenţia de evaluare atribuie indicele de BBB. Totodată, Fitch a confirmat plafonul de ţară la BBB plus, precum şi ratingul F3 pentru datoriile pe termen scurt în valută, chestiune care atestă un uşor excedent de lichidităţi. Toate calificativele primite ne plasează în rândul ţărilor cu risc scăzut de investiţii (investment grade), nu e puţin lucru în condiţiile în care Ungaria şi Serbia au fost notate cu BB+, respectiv B+, ţări nerecomandabile pentru plasarea de capital, ce să nu mai discutăm de Ucraina cu un plafon revizuit drastic în scădere (CCC).
Raportul agenţiei reflectă performanţele anului trecut: un avans real de trei puncte şi jumătate, datorat producţiei industriale şi agricole, un trimestru patru din 2013 care păstrat ritmul - situaţie prielnică pentru trimestrul în curs, un deficit guvernamental diminuat (tendinţa prevăzută şi pentru 2014 - 2015). În plus, Bucureştiul a contrabalansat dezechilibrele externe mari anterioare, deficitul de cont curent scăzând până la un minim istoric de 1,1% din produsul intern brut.
Concluziile Fitch sunt încurajatoare - structura creşterii PIB va fi mai echilibrată în 2014, cererea internă urmând să aibă un cuvânt mai greu de spus decât în 2013 pe măsură ce investiţiile se vor relansa. De asemenea, România are rezerve financiare externe consistente, iar sectorul bancar intern este bine capitalizat.