FMI îi pune la punct pe criticii măsurilor guvernamentale de ajutorare a celor cu credite

| 05 feb, 2014

Andrea Schaechter, șefa misiunii pentru România a Fondului Monetar Internațional, face o adevărată pledoarie în favoarea măsurii propuse de guvern și acceptate de FMI, în urma discuțiilor purtate la București în ultimele două săptămâni.

Nici bine nu a anunțat cabinetul intenția de a veni în ajutorul românilor cu venituri reduse, care au acumulat credite la bănci, că o serie de așa-ziși analiști economici și nu numai au și început să critice măsura propusă, invocând tot soiul de considerente: că, în realitate, subvenționarea pentru doi ani a jumătate din rata datorată ar fi prea puțin, că s-ar dezechilibra sistemul bancar, că nu există acoperire bugetară pentru măsură și tot soiul de alte asemenea pseudo-argumente.

Numai că, iată, în ajutorul guvernului Ponta vine chiar șefa misiunii pentru România a Fondului Monetar Internațional, Andrea Schaechter. Într-un interviu acordat Hotnews, specialista Fondului face o adevărată pledoarie în favoarea măsurii propuse de guvern și acceptate de către FMI, în urma discuțiilor purtate la București în ultimele două săptămâni.

Mai întâi, pentru a lămuri orice neclarități, Andrea Schaechter explică mecanismul prin care respectiva măsură se va implementa: ”Ideea este că acei care au un venit până la un anumit prag și care, în același timp, au o datorie la bancă, aceștia au opțiunea de a alege să plătească doar jumatate din aceasta, pentru doi ani (între timp ei continuă să ramburseze împrumutul, cu un serviciu al datoriei mai scazut)”.

Mai mult, ea precizează că măsura va reprezenta un stimulent pentru datornic: ” Stimulentul pentru datornic este că atunci când trebuie să faci plata mai mare în viitor, guvernul îți va oferi un credit fiscal, vei plăti un impozit pe venit mai mic și vei avea mai mulți bani disponibili pentru rambursarea împrumutului”.

Andrea Schaechter face totodată în același interviu pentru Hotnews și o sinteză a beneficiilor pentru sistemul bancar, accentuând asupra faptului că, intrând în acest program, instituțiile de creditare vor putea obține o ”ușurare a sarcinii financiare” generată de creditele neperformante acumulate.

De asemenea, șefa misiunii FMI dă o replică directă și celor care consideră că măsura preconizată să intre în vigoare de la 1 aprilie nu va avea impact asupra creșterii consumului intern, chiar dacă, neputând estima la acest moment amplitudinea pe care o va avea programul, păstrează totuși și o doză de scepticism. ”Cred că este foarte greu de estimat impactul exact pe care îl va avea asupra economiei deoarece depinde de mai mulți factori. După cum ați spus, depinde de numărul de oameni pentru care acest program este soluția potrivită, câți oameni vor participa în program și de ce participă și ce o să facă cu banii pe care îi vor avea în plus? Probabil dacă intră în program, intentionează să îi cheltuie. Deci, vor fi unele inputuri în consumul intern”, a comentat Andrea Schechter. În sfârșit, pentru a pune capăt oricăror speculații, șefa misiunii FMI precizează și că măsura în discuție are acoperire bugetară, motiv pentru care Fondul și-a și dat acordul pentru implementarea ei.

Concluzia este una singură: măsura propusă de către cabinet este considerată utilă și viabilă de către specialiștii FMI, iar guvernul are tot sprijinul instituției de la Washington pentru implementarea ei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ