Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco, beneficiarii contractelor semnate de academicianul Alexandru Bogdan
Acţiunile ilicite săvârşite de fostul preşedinte al Fundaţiei 'Patrimoniu', Alexandru Bogdan, au dus la prejudicierea gravă, cu peste 10 milioane euro, a patrimoniului privat şi a bugetului Academiei Române cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al acesteia, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse judiciare.
Conform actelor aflate la dosarul întocmit de DNA, ancheta procurorilor anticorupţie vizează, printre altele, contractele de arendă şi actele adiţionale semnate în anul 2006 de Alexandru Bogdan cu SC Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco SA.
Anchetatorii susţin că, în exercitarea atribuţiilor de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ale Academiei Române, fostul preşedinte al Fundaţiei 'Patrimoniu', Alexandru Bogdan, a angajat raporturi juridice (vânzări şi arendări de terenuri) cu diverse persoane fizice şi societăţi comerciale care au prejudiciat bugetul acesteia.
Fundaţia 'Patrimoniu' avea sarcina corectei administrări a patrimoniului Academiei Române, aşa cum rezultă din statutul fundaţiei, 'să efectueze în mod direct, prin personalul propriu, în colaborare cu structuri şi persoane din aparatul central al Academiei Române (care au atribuţii de serviciu referitoare la patrimoniul public şi privat al Academiei Române), precum şi pe baza contractelor încheiate cu terţe persoane, conform legii, toate demersurile oficiale necesare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, astfel încât activităţile de identificare, evaluare, recuperare, conservare, dezvoltare, administrare, gestiune şi valorificare să se desfăşoare în mod eficient şi performant sub aspect economico-social'.
Procurorii arată că, în perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei 'Patrimoniu', care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale şi astfel au păgubit Academia Română.
Astfel, a fost favorizată printre altele Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică nr. 3860 din 14.08.2006, încheiată între Fundaţia 'Patrimoniu' şi SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania Grivco SA.
Referitor la cele 5 Acte adiţionale încheiate în acest caz, procurorii arată că Fundaţia 'Patrimoniu' nu avea dreptul să încheie/semneze aceste acte adiţionale şi nu au fost prezentate actele privind autorizarea şi aprobarea încheierii/semnării Actelor adiţionale de către Alexandru Bogdan, nefiind respectate prevederile art. 11 alin. (4) din Statutul Fundaţiei 'Patrimoniu'.
În baza Convenţiei 3860 din 14.08.2006, completată prin cele 5 Acte adiţionale, au fost încheiate 5 contracte de arendare, Contractele nr. 491 din 21 august 2007 şi 4335 din 21 august 2008 fiind încheiate fără respectarea procedurii de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţia 'Patrimoniu', procedură prevăzută în Decizia nr. 30 din 6.03.2008 a preşedintelui Academiei Române.
În legătură cu cele 5 contracte de arendare, DNA a descoperit că Fundaţia 'Patrimoniu' era obligată să indice temeiul legal al încheierii contractelor, respectiv Protocolul prin care aceste suprafeţe de teren i-au fost date în administrare.
De asemenea, nu au fost prezentate actele privind autorizarea şi aprobarea încheierii/semnării contractelor de către preşedintele executiv, Alexandru Bogdan, nefiind respectate prevederile art. 11 alin. (4) din Statutul Fundaţiei 'Patrimoniu'.
În plus, contractele nu conţin prevederea de la art. 9 alin. (2) a Regulamentului din 10 martie 2006, respectiv faptul că arendaşul are obligaţia întocmirii bugetului de venituri şi cheltuieli, care va fi supus spre aprobare Fundaţiei 'Patrimoniu'.
Pentru perioada 2007-2009, la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia 'Patrimoniu' nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului obligaţia de plată.
Pe de altă parte, Fundaţia 'Patrimoniu' nu a solicitat şi nici nu a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al arendaşului, nefiind respectate prevederile art. 9 alin. (2) ale Regulamentului din 10 martie 2006.
Anchetatorii mai susţin că, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia 'Patrimoniu' a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată.
La data de 31 decembrie 2009, arendaşul figurează cu o arendă restantă în valoare de 94.109,04 lei.
Academicianul Alexandru Bogdan, fost preşedinte al Fundaţiei 'Patrimoniu', s-a prezentat miercuri la sediul DNA, unde procurorii l-au anunţat că este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii de o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.