Horaţiu Dumbravă îi cere lui Iohannis scoaterea politicului din numirile şefilor din justiţie
Judecătorul Horaţius Dumbrabă, membru CSM, îi cere preşedintelui ales Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, reluarea cererilor respinse de ridicare a imunităţii în cazul unor parlamentari şi foşti miniştri, denunţarea pactului de coabitare încheiat între şeful statului şi premier, dar şi scoaterea factorului politic din numirile şefilor din justiţie.
"În ultimele zile, asistăm la un rol constructiv, fără precedent, al Parlamentului, în a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională. (...) Însă trebuie spus că şi aici trebuie mers până la capăt, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Există cereri ale procurorului general de ridicare a imunităţii unor parlamentari, respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre alţii: Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori", solicită judecătorul Dumbravă, în scrisoarea deschisă transmisă preşedintelui ales.
Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a subliniat, în acelaşi context, că este nevoie, până la modificarea Constituţiei României, de o nouă lege privind ridicarea imunităţii, "prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie".
În plus, Horaţius Dumbravă i-a cerut lui Iohannis să verifice respectarea interdicţiei judecătorilor şi procurorilor de a nu fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, nominal, pentru fiecare judecător şi procuror în parte.
"Este necesar, pentru o reală independenţă a justiţiei din România, ca orice troc politic privind numirile în funcţiile de conducere ale celor mai importante instituţii judiciare să nu mai fie posibil", i-a mai scris Dumbravă lui Iohannis.
În această săptămână, Camera Deputaţilor a avizat luarea de măsuri preventive în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca, iar Senatul a dat undă verde urmăririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu şiŞerban Mihăilescu.