Înainte de alegeri Băsescu are o minciună preferată
Luni seară, românii au putut vedea o nouă reprezentaţie marca Traian Băsescu, şeful statului ţinând una din declaraţiile sale deja celebre de la Cotroceni. De acestă dată, președintele a lansat o serie de atacuri la adresa Executivului, el vorbind despre modul în care s-ar pregăti fraudarea alegerilor.
Conform lui Traian Băsescu, guvernul a emis mai multe Ordonanţe de Urgenţă prin care se urmăreşte obţinerea unui avantaj electoral pentru premierul Victor Ponta, în paralel cu acapararea anumitor instituţii cum ar fi Avocatul Poporului, Jandarmeria Română sau CNA. In extremis, şeful statului mai avea puţin şi spunea că instituţii precum Poşta, Armata sau Pompierii ar fi implicate şi că ar face jocul lui Victor Ponta.
Şi totuşi, pentru cineva care ştie cât de cât istoria politică a şefului statului, declaraţia sa de luni, la fel ca şi tonul agresiv utilizat, nu reprezintă ceva nou, tema fraudării alegerilor fiind omniprezentă în discursul lui Traian Băsescu încă de dinainte să devină preşedinte. De altfel, prima dată când Traian Băsescu a vorbit despre fraudarea alegerilor de către adversarii săi a fost în 2004, când candida la funcţia supremă în stat împotriva lui Adrian Năstase.
Odată lansat ca prezidenţiabil al coaliţiei DA, actualul lider de la Cotroceni a demarat o campanie extrem de agresivă la adresa PSD cu acuzaţii de corupţie peste acuzaţii de corupţie şi promisiuni de schimbare. Însă, în ciuda acestei strategii dure de campanie, rezultatele primului tur au fost net împotriva sa, premierul de atunci conducând cu 7 procente. Astfel, Traian Băsescu avea nevoie de un glonţ de argint şi, la câteva zile după turul întâi, viitorul preşedinte al României a acuzat public Guvernul că a fraudat alegerile parlamentare şi prezidenţiale folosindu-se de softul pus la dispoziţia Institutului Naţional de Statistică. În termeni categorici, ce amintesc de declaraţia de luni, el a cerut atunci arestarea tuturor responsabililor de la INS, precum și sigilarea computerelor şi verificarea softului de către specialişti independenţi. Desigur, niciuna din aceste acuzaţii nu a fost dovedită vreodată şi, după ce Băsescu a ajuns la putere, peste subiect s-a aşezat praful, dar efectul electoral obţinut a fost cel scontat.
Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU: Ce incredere să mai avem în Jandarmerie? Cer DEMISIA imediată a şefului Jandarmeriei
Tema fraudării alegerilor de către adversarii săi a reprezentat unul din subiectele de bază și în campania pentru realegere din 2009, subiect atât de uşor de legat de mogulii de presă sau de Parlamentul prezentat ca o instituţie coruptă. Ironia a fost că scandalul cel mai mare din timpul scrutinului prezidenţial din acel an este legat de ce s-a întâmplat la Ambasada României de la Paris unde, dacă este să dăm crezare cifrelor oficiale, s-a introdus în urnă un vot la fiecare 11 secunde.
Devine astfel evident că pentru Traian Băsescu discursul despre fraudarea alegerilor de către adversarii săi este o temă cu o recurenţă aproape patologică într-un context electoral. Ceea ce s-a întâmplat luni este dovada acestui lucru, mai ales că toate sondajele recente indică o victorie categorică a Stângii şi a candidatului său în cursa prezidenţială. În final, Traian Băsescu nu a făcut decât să recurgă la un discurs repetat de atâtea ori încât nu ar mai trebui să păcălească pe nimeni, mai ales că liderul de la Cotroceni revine la el într-un context defavorabil pentru preferaţii domniei sale.