INCENDIAR! Traian Băsescu, DEZVĂLUIRI despre dosarul lui Darius Vâlcov
Traian Băsescu declara, în august 2014, că există o serie de fapte petrecute în mandatul de primar al lui Darius Vâlcov, sesizate de diverse organe ale statului, despre care nu se ştie când şi dacă vor începe. Se pare că în mai puţin de un an de zile faptele indicate de fostul preşedinte au ajuns la DNA.
Referitor la informările pe care le-a primit de la instituţii ale statului despre Darius Vâlcov, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului, Traian Băsescu a ţinut să precizeze că "nu este forba despre faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal".
"Nu este vorba de aşa ceva şi nu vreau să se speculeze pe această temă, dar sunt o serie de fapte, petrecute în timpul mandatului de primar, care au fost sesizate de diverse organe ale statului, către Parchete şi nu se ştie dacă începe şi când începe. Aici vroiam şi asumarea primului-ministru, care ştia toate aceste, în aceeaşi măsură în care ştiam şi eu, pentru că am fost amândoi informaţi", a spus preşedintele Băsescu, conform Antenei 3
Citeşte şi: Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, adus cu mandat la DNA
Cum a ajuns ministru Darius Vâlcov
Traian Basescu a declarat ca este pentru prima data in decursul mandatelor sale cand o ceremonie de investitura a unui ministru nu mai are loc, motiv pentru care a tinut sa ofere "o mica explicatie". El a tinut sa reia filmul evenimentelor, precizand ca in data de 19 august a primit de la premierul Ponta propunerea scrisa de nominaliare a lui Darius Valcov pentru functia de ministru delegat pentru buget.
"Asa cum fac de obicei, mai ales cand sunt persoane controversate, solicit informatii institutiilor abilitate, daca sunt probleme cu cel propus. Pe data de data de 20 seara a venit aceasta informare, iar pe 21 am avut informarile toate, drept pentru care, pe 25 august, plecand de la premisa reala ca toate informatiile pe care le-am primit eu le-a primit si premierul, i-am trimis scrisoare in care faceam referire la aceste informatii si il intrebam daca isi mentine propunerea. Dansul mi-a rapsuns tot pe 25, a fost un raspuns evaziv, in care nu si-a asumat in mod direct mentinerea propunerii", a spus Traian Basescu.
Presedintele a citit si raspunsul oficial al premierului, precizand ca Victor Ponta i-a retransmit in copie documentul de numire a lui Darius Valcov. "Deci nu imi da un raspuns clar: Da, imi mentin propunerea, in urma informatiilor pe care le-am transmis, ci face o adresa de inaintare, prin care imi retrimite propunerea din data de 18. Eu am interpretat ca fiind o eschiva de a mentine propunerea din faza initiala", a mai spus presedintele Basescu.
Traian Basescu a mai spus ca imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, inainte de ora 14.00 a fost contactata Cancelaria Premierului pentru a conveni asupra orei la care sa se faci investitura si data, propunerea Presedintiei fiind 18.00, agreata de cabinetul premeirului, dupa consultarea premierului.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Nu se va desfăşura ceremonia de învestire decât în prezenţa premierului, când va avea timp
"Va pot spune ca era pe scara avionului si a fost de acord, stiind ca revine la 17.00 in tara. La 17.50, am primit de la cabinetul premierului informatia ca nu participa la ceremonie, invocand alt program, si ca l-a delegat pe vicepremierul Oprea sa participe. Sigur ca mi s-a parut neserios, in primul rand modul in care a fost anuntat dar mi s-a parut si o neasumare publica pentru nominlizarea facuta, pe care am legat-o si de raspunsul evaziv din data de 25 august", a mai spus Traian Basescu.
El a afirmat ca "in aceste conditii, i-a fost foarte greu sa accepte sa derulez ceremonia de depunere a juramantului, adaugand ca, in afara de simpla respectare a Articolului 104 din Constitutie, care prevede ca mandatul unui ministru incepe dupa depunerea juramantului, i-a fost foarte greu sa accepte ideea ca ca premierul nu este, dupa ce i-a dat un raspuns evaziv". "In plus, este o chestiune de simbolistita pe care traditia a format-o", a mai spus Traian Basescu, aratand ca participarea premierului si a ministrilor simbolizeaza solidaritatea cu acel ministru, iar participarea presedintilor Parlamentului inseamna ca Guvernul raspunde in fata Parlamentului.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Nu se va desfăşura ceremonia de învestire decât în prezenţa premierului, când va avea timp
"Nu am fost dispus sa renunt la aceasta simbolistica, care este instalata de 25 de ani la remanieri si nu imi ramane decat sa astept un moment in care sa putem conveni reorganizarea ceremoniei, in prezenta premierului, care pentru mine inseamna ca isi asuma propunerea pe care a facut-o. Eu nu vreau sa vad declaratia lui Victor Viorel Ponta in care spune: Eu nici nu am fost", a mai spus presedintele.