Industria merge bine

| 11 oct, 2014

După ce anul trecut industria a reprezentat principalul motor al creșterii economice al României, Institutul Național de Statistică a confirmat că și în primele opt luni ale acestui an, tendința se menține. Coroborată cu producția agricolă record anticipată pentru acest an, industria va contribui și în 2014 la dezvoltarea PIB și la majorarea nivelului de trai.

Conform datelor comunicate vineri de către Institutul Național de Statistică, producția industrială, pe serie brută, a înregistrat un avans de 7,6% în primele opt luni ale acestui an, în comparație cu perioada similară a anului trecut. Majorarea producției industriale a fost posibilă datorită creșterilor de 9% înregistrate în cadrul industriei prelucrătoare și cu 8% a industriei extractive. Pe marile grupe industriale au fost înregistrate creşteri pentru industria bunurilor de capital (13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8,5%), industria bunurilor de uz curent (4,9%) şi industria bunurilor intermediare (4,8%).

În ceea ce privește datele pentru luna august a acestui an, producția industrială a crescut cu 4,7%, comparativ cu perioda similară a anului trecut. Însă, datorită faptului că atât în țară cât și în țările destinatare ale exporturilor României luna august este una a concediilor, producția industrială a scăzut comparativ cu luna precedentă. Astfel, producția s-a depreciat ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-22,8%) şi industria extractivă (-0,2%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 1,6%. Ca urmare a intrării în normal a activităților economice începând cu luna septembrie este de așteptat ca producția industrială să înregistreze noi creșteri.

Citeşte şi: Semn de însănătoșire a economiei – crește consumul

Datele comunicate de specialiștii în statistică de la INS pentru primele opt luni vin să confirme o dată în plus evoluția pozitivă în care se înscrie economia românească. Creșterea PIB, peste așteptări din ultimii doi ani nu puteau fi posibile fără schimbarea viziunii guvernamentale reprezentate de venirea la putere a unui cabinet condus de Victor Ponta care a implementat o serie de politici care au scos România din recesiunea economică. Pentru a asigura creșterea productivității industriale, actualul guvern a adoptat o serie de măsuri de relaxare fiscală sau de stimulare economică cum ar fi adoptarea unor scheme de ajutor de stat, acordarea unor ajutoare de tip minimis și a garanțiior pentru IMM-uri, adoptarea unor scheme guvernamentale, sprijinirea marilor companii consumtoare de enrgie, eliminarea a 92 de taxe, scutirea impozitării profitului reinvestit sau reducerea cu 5 procente a CAS.

În urma mixului de politici economice, Executivul a reușit să stabilizeze principalii indicatori macroeconomici și să obțină creșterea nivelului de trai, ca urmare a aprecierii PIB, care a permis majorarea veniturilor populației. Implementarea noilor măsuri economice începând cu cea de a doua parte a anului, printre care se numără și reducerea CAS, vor angrena pe mai departe stimularea producției industriale, ceea ce va asigura sustenabilitatea dezvoltării PIB pentru următorii ani. Rezultatele din primele opt luni ale producției industriale arată că industria își menține în continuare titlul de motor al creșterii economice și ca urmare a aportului agriculturii, exporturilor și consumului intern, la finalul anului țara noastră va obține o nouă confirmare din partea statisticienilor asupra majorării PIB.

Citeşte şi: Economia României a ambalat motoarele

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ