INS – economia României va merge bine, dacă președintele o lasă în pace
Prin comportamentul iresponsabil din ultimele săptămâni, Traian Băsescu dorește să creeze instabilitate politică, ceea ce, din nefericire pentru noi, se va traduce și la nivelul economiei.
În ciuda dorinței lui Traian Băsescu de a tulbura apele, criticând măsurile propuse de guvern, datele oferite de Institutul Național de Statistică (INS) demonstrează că acuzele președintelui sunt nefondate și discursul lui este unul demagogic. Verdictul INS – economia României va merge bine, dacă președintele o lasă în pace.
INS a menţinut estimarea pozitivă anunţată în noiembrie privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB), fapt ce confirmă creșterea economică de 1,6% în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent și de 4,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, INS a confirmat și avansul economic al României de 2,7% din primele nouă luni, bazat pe domeniile industriei și agriculturii. Vestea bună este validată și de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), care atestă poziția României de lider în rândul statelor membre UE la nivel creșterii economice înregistrate în trimestrul al treilea.
Veștile bune din economie vin ca o recunoaștere a politicilor economice și fiscale adoptate de guvern, care au în vedere o creștere economică durabilă și susținută. În acest fel, prin promovarea avantajelor competitive ale României, au fost atrase investiții masive de pe piețele internaționale. Putem aminti memorandumurile de miliarde de euro semnate cu investitorii chinezi.
În contextul în care măsurile adoptate până în acest moment de Cabinetul Ponta au fost garantate de instituții cu expertiză, iar consecințele pozitive au fost demonstrate prin date statistice, Traian Băsescu nu poate fi bănuit că nu realizează progresele economice ale României. Din acest motiv, nu ne rămâne decât să punem punctul pe i și să acceptăm că, prin comportamentul iresponsabil din ultimele săptămâni, președintele dorește să creeze instabilitate politică, ceea ce, din nefericire pentru noi, se va traduce și la nivelul economiei.
Acestă tendință a începtut să se simtă încă din momentul în care Băsescu anunța că nu va memorandumul cu FMI, moment în care cursul valutar leu-euro a cunoscut o variație puternică, moneda națională înregistrând cea mai mare depreciere din ultimele 11 luni. Efectele imediate le resimt românii care au de plătit credite în euro, iar la nivel național, economia va avea de suferit din cauză că instabilitatea economică atrage după sine teama investitorilor, făcând din România o țară neatractivă.