2013 – Cel mai mare PIB din istoria României
Prognozele arată că Produsul Intern Brut al României va atinge un nivel de 140,5 miliarde de euro, fiind cel mai mare PIB din istoria țării și, evident, surclasându-l pe cel din în 2008, de 139,8 miliarde de euro.
Dacă trendul de creştere se menţine şi pe parcursul anului 2014, cam pe vremea prezidenţialelor de anul viitor, România va avea un PIB de 148 miliarde de euro, care va face avansul economic luat de țară să se simtă bine și în buzunarele cetățenilor.
Conform INS, economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,6% faţă de trimestrul doi, iar avansul a fost de 4,1 procente comparativ cu perioada similară din 2012. Astfel, pe primele nouă luni ale anului, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%. În același timp, și cheltuielile care au crescut în 2013 cu 14 miliarde de lei față de 2012, însemnând bani investiți în proiecte naționale și în veniturile cetățenilor.
Evoluția s-a datorat mai ales creșterilor înregistrate în domeniile cheie ale industriei, agriculturii și absorbției de fonduri europene. Varianta bugetului pe 2014 aprobată de Guvern prevede astfel utilizarea banilor în plus mai ales pentru investiții și pentru a echilibra veniturile profesorilor debutanți și ale rezidenților.
Prima categorie, din învățământ, va primi cu 10% mai mult la salariu, iar pentru a doua, din sănătate, vor fi puse la dispoziție burse de circa 150 de euro. Bugetul alocat pentru plata salariilor personalului medical se ridică la 7 miliarde de lei în timp ce bugetul pentru plata personalului didactic, mult mai numeros, se ridică la 10 miliarde de lei.
De asemenea, vor fi restituiți banii câștigați de profesori în instanțe după ce le-au fost tăiate veniturile de guvernul PDL în anii trecuți, va crește cu 10% subvenția pentru cămine și cantinele din campusurile universitare și, desigur, va crește salariul minim. Acesta are asigurată o creştere de 12,5% până la 900 de lei/lună, venitul minim garantat creşte cu 5% şi pensiile cu 3,76%. Din 2012 pensia medie a început să crească, iar în condițiile majorării de anul viitor, aceasta va depăși pragul de 200 de euro.
La un nivel mai pragmatic, avansul pe care economia românească l-a înregistrat în ultima perioadă începe să se simtă tot mai puternic și în viața de zi cu zi a cetățenilor. De exemplu, producțiile record obținute în agricultură au condus la scăderea prețurilor alimentelor, fapt care a condus la o ieftinire a coșului lunar de consum în august cu aproape 70 de lei, față de ianuarie. Mai mult, ieftinirea produselor alimentare a continuat și în luna septembrie, ca urmare a reducerii TVA-ului la pâine și produse de panificație cu 15 procente.
Deficitul a rămas sub nivelul de 3% impus de normele europene și a continuat să scadă, de la 3% din PIB în 2012 la 2,6% din PIB anul acesta. Inflația a scăzut, de la 4,95% în 2012 la 1,8% în 2013, un nivel foarte mic chiar și în comparație cu cele înregistrate în stalele europene.
Mai departe, prognoza oferită de Eurostat arată că România va ajunge să înregistreze cea mai bună performanță dintre toate țările membre ale Uniunii în raport cu ritmul și amplitudinea procesului de scădere a inflației. Reducere a inflației va însemna că românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar după ce își vor cumpăra cele necesare traiului zilnic și o creștere substanțială a puterii de cumpărare pentru 2014.
De altfel, raportul de specialitate întocmit de BNR spune ceva similar - rata de creștere a prețurilor va coborî la minime istorice în 2014, urmând chiar ca, după jumătatea anului să atingă un minim istoric de 1,36% variație medie anuală, ceea ce este sub obiectivul de stabilitate al prețurilor stabilit de Banca Centrală Europeană, de 2%.
Proiectul de buget pentru 2014 m ai arată că investiţiile vor cunoaște o creştere considerabilă de 33,9%, urmând ca o valoare maximă să ajungă la 40 de miliarde de lei. Cofinanţarea este de asemenea foarte importantă în contextul creşterii ratei de absorbţie care ar ajunge la sfârşitul anului la 27%. În acest context, Ministerul Fondurilor europene va primi cu 11,40% mai mulţi bani în 2014 faţă de anul precedent.
Concluzionând, foarte mulți români vor avea parte de o veste bună pentru 2014 și de un trai mai aproape de nivelul decenței. Cu toate că veniturile bugetare sunt limitate și țara noastră este premiantă în Europa la creștere economică la un nivel relativ, creșterea realizându-se față de situația în care ne-am aflat datorită politicii de austeritate implementată de fostul Guvern, avem motive să sperăm că România merge pe o direcție pozitivă și se apropie mai mult de integrarea economică în zona euro.
În ciuda tuturor sacrificiilor și problemelor pe care românii le-au îndurat și cu care încă se confruntă, un lucru este clar: România are capacitatea de a-și reveni și de a se dezvolta în anii ce urmează.
Ştirile orei
Surpriza de la 1 octombrie. Românii vor plăti accize mai mici la anul
02 Octombrie, 11:27
În termeni reali, noul curs ce va fi luat în calculul accizelor va aduce ieftiniri la carburanţi, ţigări şi băuturi alcoolice începând cu 1 ianuarie 2014. Desigur, nu vorbim despre ieftiniri substanţiale, însă calculul accizei la o cotaţie mai mică a monedei euro va antrena mici ieftiniri care se vor dovedi utile pentru buzunarele cetăţenilor.
nu-i asa ca vorbea prostii?
continua asa ....
este consecvent si indaratnic ca un "catar"...
probabil ca ar trebui sa ne bucuram,se face de ras...