Iohannis ar trebui să fie primul interesat de clarificarea dosarului de incompatibilitate
Singurul motiv pentru care Iohannis nu are încă o decizie finală de la ÎCCJ este teama sa că decizia va fi nefavorabilă. După alegeri, se gândeşte Iohannis, nu îşi va permite nimeni să lase România fără preşedinte, iar dăcă pierde alegerile, după cum se prea poate, Iohannis se întoarce liniştit la primăria Sibiului şi aşteaptă următoarea ocazie să prindă o funcţie.
ÎCCJ a anunţat că luni, 27 octombrie va judecat cererea de preschimbare a termenului de judecată în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, setat iniţial pe data de 18 noiembrie, la două zile după alegerea noului preşedinte al României.
ANI a depus cererea de preschimbare a termenului la ÎCCJ care va decide dacă Iohannis îşi va continua sau nu cursa electorală. Sabia lui Damocles atârnă asupra capului lui Iohannis şi cu toate eforturile pe care acesta le depune de a tergiversa decizia finală până după alegeri se pare că sunt şanse mari ca ICCJ să se pronunţe înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale.
Citeşte şi: Moise Gurist, propagandistul teverist al lui Ghiniohannis
În primă instanţă Klaus Iohannis a câştigat procesul. Admiterea recursului făcut de ANI, spune Iohannis este o formalitate. Cu toate acestea, candidatul cu ghinion Iohannis se luptă pentru a împinge cât mai târziu decizia definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ. Care este motivul pentru care Iohannis nu depune la timp documentele cerute de judecători şi care este motivul pentru care nu vrea să primească, mai rapid, o decizie pe care o consideră ca şi favorabilă?
Dosarul în care Iohannis este acuzat de ANI de incompatibilitate este demarat în justiţie din primăvara anului 2013. Recursul pe care ANI l-a solicitat la ÎCCJ a fost admis şi speţa se judecă din aprilie 2013 la Înalta Curte.
Citeşte şi: Valeriu Zgonea: Klaus Iohannis fuge de ÎCCJ
Iohannis este acuzat de incompatibilitate de ANI pentru că în 2010 deţinea, concomitent cu funcţia de primar al municipiului Sibiu şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
În vară anului 2014, Iohannis era sigur că procesul va dura câţiva ani buni. "Nu am încă niciun termen la Înalta Curte (ÎCCJ, n.r.). Sunt în faza în care Înalta Curte mi-a solicitat o întâmpinare, iar specialiştii spun că din această fază până la primul termen durează un an sau doi, deci nu mă aştept la un termen foarte curând", a afirmat liderul PNL. Prin urmare, se observă limpede că intenţia de a tergiversa lucrările ÎCCJ este plănuită încă din vară.
Candidatul ACL este acuzat de lipsă de responsabilitate pentru că nu a fost în stare să-şi dovedească nevinovăţia până în acest moment. „Suspiciunile care planează asupra candidatului Iohannis privind incompatibilitatea sa ar fi trebuit clarificate până în acest moment, dar tergiversările repetate ale procesului cu ANI din partea echipei primarului Sibiului au avut ca obiectiv împingerea deciziei ÎCCJ după alegeri. Explicaţiile lui Klaus Iohannis şi în acest caz sunt puerile şi ne arată încă o dată lipsa de responsabilitate a celui care vrea să fie preşedintele românilor” a continuat vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea.
Citeşte şi: Iohannis fuge cât poate de Justiție
Singurul motiv pentru care Iohannis nu are încă o decizie finală de la ÎCCJ este teama sa că decizia va fi nefavorabilă. După alegeri, se gândeşte Iohannis, nu îşi va permite nimeni să lase România fără preşedinte, iar dăcă pierde alegerile, după cum se prea poate, Iohannis se întoarce liniştit la primăria Sibiului şi aşteaptă următoarea ocazie să prindă o funcţie.
În concluzie, eforturile echipei sale de a ţine departe decizia finală a ÎCCJ de turul 2 al alegerilor prezidenţiale este una pragmatică. Nu riscă o decizie împotriva sa, care ar putea să-l scoată din cursă înainte să poate juca în alegeri. Iresponsabilitatea acţiunii lui Iohannis este limpede, având în vedere că teama ca România să nu aibă un preşedinte după 16 noiembrie este reală.