Iohannis se pune bine cu regimul Băsescu
"Regimul Băsescu este de facto ceva de domeniul trecutului, avem mai mult de-a face cu regimul Ponta-PSD şi mai puţin cu regimul Băsescu. În această competiţie şi imediat următoarea vom avea competitor PSD şi candidatul PSD, nu Băsescu care nu mai candidează". Aceasta este cam cea mai importantă afirmaţie pe care prim-vicepreședintelui PNL Klaus Iohannis a făcut-o joi în cadrul ediţiei Gândul Live la care a participat
Din punct de vedere strict formal, Klaus Iohannis are dreptate, din moment ce Traian Băsescu nu mai poate candida pentru un nou mandat prezidenţial. Însă, liderul de la Cotroceni, care în prezent reprezintă cam cel mai mare agent electoral al PMP, vrea să devină cel care face jocurile în direcţia unificării dreptei în jurul unui candidat unic la prezidenţiale. În final, Traian Băsescu vrea să îşi păstreze cât mai intactă influenţa politică pe care o are în prezent, dacă nu din poziţia de preşedinte atunci măcar din cea de premier.
Astfel, o victorie în alegerile prezidenţiale a dreptei unite în jurul candidatului preferat de actualul şef al statului, care poate să fie în final Crin Antonescu sau Klaus Iohannis, nu va reprezenta decât o continuare a actualului regim şi a mecanismelor sale. În acest caz, România se va întoarce la situaţia din 2010-2011, când guvernarea Traian Băsescu-Emil Boc era atot-puternică, cu toate consecinţele pe care politicile puterii portocalii le-au avut asupra ţării noastre. În ciuda retoricii practicate de liberalii loiali lui Crin Antonescu, pericolul revenirii la putere al unei formule girate de actualul şef al statului este încă prezent, mai ales dacă avem în vedere apropierea recentă dintre PNL şi Traian Băsescu.
În schimb, edilul sibian a preluat la perfecţie retorica practicată de şeful său de partid în legătură cu adversarii principali al PNL-ului, care de la ruperea USL au devenit brusc PSD-ul şi liderul său Victor Ponta. În schimb, înşelaţi rămân toţi acei români care în 2012 au votat formula USL, sperând la o schimbare profundă a politicii româneşti.
Pe de altă parte, semnalul transmis de Klaus Iohannis nu reprezintă singura declaraţie prin care liderii liberali arată că au făcut pace cu Traian Băsescu şi oamenii loiali lui. Recent, Crin Antonescu declara că, în eventualitatea în care va ajunge la Palatul Cotroceni, o va păstra pe Laura Codruţa Kovesi în fruntea DNA, o atitudine extrem de interesantă dacă avem în vedere partizanatul politic al Direcţiei. De asemenea, vorbim despre acelaşi Crin Antonescu care în urmă cu mai multe luni îl critica pe Victor Ponta pentru modul în care i-ar fi permis lui Traian Băsescu să îşi menţină influenţa politică asupra DNA, prin acceptarea numirii doamnei Kovesi în funcţia de procuror şef al instituţiei. Se pare că acum a venit momentul ca şi Klaus Iohannis să se pună bine cu Traian Băsescu şi cu regimul său.
În ultimele luni, edilul sibian şi-a creat imaginea unui prezidenţiabil care pare să propună alt model decât ceilalţi politicieni din România. În schimb, afirmaţii de genul celei făcute la Gândul Live nu fac decât să demonstreze că singurele diferenţe între domnia sa şi liderul PNL nu sunt reprezentate decât de originea etnică şi stitul molcom de a vorbi, Klaus Iohannis fiind în rest copia politică fidelă a lui Crin Antonescu.