Iohannis vrea să îi mai amintească o dată Regelui Mihai că România e republică
După ce în decembrie 1947 Maiestatea Sa Regele Mihai a fost obligat să abdice ca urmare a presiunilor la care a fost supus de comuniști, Klaus Iohannis propune un arc peste timp, dorin să-i reamintească cu orice chip că România este republică și nu monarhie.
Regele Mihai și-a serbat miercuri ziua de naștere și onomastica la Palatul Elisabeta. Deși Maiestatea Sa a împlinit onorabila vârstă de 93 de ani pe 25 octombrie, iar ziua onomastică ar fi trebuit teoretic serbată pe 8 noiembrie, cu ocazia zilei Sfinților Arhangheli Mihai și Gabriel, cele două momente au fost celebrate în aceeași zi, pe 19 noiembrie, tocmai pentru că Regele Mihai nu a dorit nicio asociere cu campania electorală pentru prezidențiale.
Într-un gest de curtoazie specific Casei Regale, la ceremonia ținută la Palatul Elisabeta a fost invitat şi preşedintele ales al românilor, Klaus Iohannis. Dorind probabil să-i întoarcă favorul, președintele ales l-a invitat pe Maiestatea Sa la ceremonia de învestitură în funcția de președinte care va avea loc în a doua parte a lunii decembrie.
Citeşte şi: Regele Mihai I, sărbătorit la Palatul Elisabeta
Nu trebuie să fii un fin cunoscător al istoriei pentru a înțelege că invitația adresată de Klaus Iohannis Regelui Mihai reprezintă o gafă de proporții. După ce în decembrie 1947 Maiestatea Sa a fost obligat să abdice ca urmare a presiunilor la care a fost supus de comuniști, Klaus Iohannis propune un arc peste timp, dorin să-i reamintească cu orice chip că România este republică și nu monarhie.
Venind din partea președintelui nou ales, demersul denotă o evidentă lipsă de tact și o necunoaștere a realităților istorice. Indiferent dacă intențiile sale au fost sau nu bune. Klaus Iohannis reușește prin această invitație nici mai mult nici mai puțin decât să-l umilească pe Regele Mihai. După abdicarea dureroasă din 1947, participarea la o ceremonie de învestire a unui președinte în fruntea României nu va face altceva decât să-i trezească amintiri neplăcute și resentimente, de altfel de înțeles în actualul context.
Din nefericire pentru Klaus Iohannis, după carențele evidente dovedite în campania electorală, când pe teme ce țin de agenda președintelui, când nu a reușit să convingă nici pe teme de politică externă, nici pe teme economice, președintele ales reușește ”performanța” de a-și da încă o dată cu stângul în dreptul prin maniera în care a înțeles să se raporteze la Maiestatea Sa Regele Mihai, în perspectiva ceremoniei de învestitură în funcția de președinte al României.
Citeşte şi: Mesajul Regelui Mihai I la un sfert de veac de la căderea comunismului
La un asemenea nivel, gafele de protocol nu sunt scuzabile. Dacă președintele nou ales nu dorește să își creeze încă înainte de a prelua efectiv cea mai înaltă funcție în stat o imagine negativă, atunci are obligația de a se cizela și de a învăța cât mai rapid ce presupune funcția de președinte ales al României. În caz contrar, valul de emoție care s-a creat în aceste zile și care i-a adus în bună măsură victoria în alegeri poate căpăta la fel de rapid un efect de bumerang care se va întoarce împotriva sa și îl va lovi cu putere. Ceea ce nu are face altceva decât să confirme caracterizarea pe care i-a făcut-o Victor Ponta într-una din cele două dezbateri dinaintea turului al doilea – Klaus Iohannis este multă poleială și nimic înăuntru.
Ştirile orei
va rog sa transmiteti familiei dumneavoastra scuzele mele
sticla din care ai baut cu nesat,nu era bautura nealcolizata
din aceste motive probabil si acest articol mahmur
iata si perversa:
"imi doresc foarte mult ca, in mandatul meu, relatia cu Casa Regala sa fie una institutionala si protocolara, nu de tip executiv sau de colaborare", declara Klaus Iohannis, dupa ce in urma cu o zi a participat, la Palatul Elisabeta, la un pranz privat cu Regele Mihai. Iohannis precizeaza, insa, ca "unele institutii de presa au relatat ieri ca l-as fi invitat pe Regele Mihai la ceremonia mea de investire. (...) Nu am adresat o astfel de invitatie pentru ca pur si simplu asa ceva nu se face".
de unde deduc,ca in loc de creier,poleit sau nu, ai putea avea tarate..