Ce trebuie sa facă Iohannis pentru a-și respecta promisiunile
Noul președinte a început, în stilul consacrat de Traian Băsescu, să dea ordine parlamentarilor: ce așteaptă de la ei și cum este bine să voteze.
Klaus Iohannis trebuie să se detașeze cu totul de modelul de președinte pe care România l-a avut timp de 10 ani. În al doilea rând, președintele ales al României trebuie să înțeleagă cu exactitate cum a ajuns să ocupe funcția de la Cotroceni, cine sunt românii care l-au votat și să priceapă rapid că aparatul de partid PNL și PDL nu a avut deloc o contribuție decisivă la alegerea sa ca președinte.
Nivelul de așteptări pentru Iohannis este foarte mare. Ar fi păcat să înceapă mandatul cu poziții de forță cum a făcut de altfel și Băsescu. Totuși, iată că nici Iohannis nu este prea departe. „Noi dorim ca PNL să preia toată puterea” este cea mai memorabilă frază din începutul mandatului lui Klaus Iohannis. Semnalul că politica de partid îl conduce de fapt pe noul președinte nu este deloc un lucru pozitiv și nu îi va face pe români foarte fericiți.
(Pentru cei care nu știu, miile de bucureșteni care au ieșit din casă în noaptea când a fost ales Iohannis președinte au făcut o scurtă oprire la sediul ACL și au strigat ”NU VĂ BUCURAȚI, CĂ VOI URMAȚI!")
Presiunea din partea și așteptărilor românilor activi civic, cu simț de răspundere pentru societate sunt foarte mari, ceea ce ar trebui să determine un comportament altfel din partea lui Iohannis.
Citeşte şi: Ca şi în 2004, autointitulaţii lideri ai civismului vor să se compromită
Unde a început deja să greșească Iohannis
Noul președinte a început, în stilul consacrat de Băsescu, să dea ordine parlamentarilor: ce așteaptă de la ei și cum este bine să voteze.
Iohannis este în continuare lent în reacții, după victoria decisivă obținută nu a ieșit să le mulțumească românilor pentru vot și în continuare preferă compania de partid decât cea neînregimentată politic.
Nimic pentru românii din Diaspora. După scandalurile care au decis până la urmă mobilizarea la vot a peste 62% din români determinate în special de votul din Diaspora, noul președinte rămâne static. Nu și-a programat, așa cum poate era normal, un turneu fulger în mijlocul comunităților de români din afara granițelor.
Nici un mesaj de apreciere pentru contracandidați. Învinșii acestor alegeri au întins rapid ramura de măslin, chiar din seara alegerilor. Iohannis nu a spus nimic despre ce urmează să se întâmple în relația sa cu Victor Ponta. Instituțional este normal să colaboreze, dar Iohannis, până în ziua de astăzi a dat un singur semnal negativ: „Noi dorim ca PNL să preia toată puterea”.
În calitate de președinte Iohannis este responsabil ca toate forțele politice și instituțiile din România să lucreze pentru aceleași obiective. Nu observăm de fel nici un astfel de proiect care să se contureze în aceste zile în jurul noului președinte.
Instabilitatea politică este foarte periculoasă pentru România, după o lungă perioadă de timp în care economia a performat în care moneda națională s-a stabilizat și în care Parlamentul și Guvernul au colaborat foarte bine și eficient. Românii așteaptă ca și Palatul Cotroceni să se înscrie în aceeași direcție strategică cu restul instituțiilor publice centrale, Iohannis nu pare că își dorește însă acest lucru.
Puterea și controlul nu trebuie să se exercite de la Cotroceni față de Guvern sau față de Parlament. Președintele are responsabilități clare în politica externă și în CSAT și trebuie să păzească aceste responsabilități foarte bine, mai ales în contextul arid din punct de vedere geopolitic în care ne aflăm în prezent.
Ştirile orei
2.daca nici asa nu se va rezolva,va apela la inteligentul Palada zis"pufosul"...
3.la Sultanescu nu va apela,era prea mic,nu a fost in Piata Universitatii la mineriade