IPP condamnă politizarea instituţiei Avocatului Poporului prin numirea unui senator PNL în această funcţie
Institutul pentru Politici Publice condamnă, marţi, într-un comunicat remis AGERPRES, nominalizarea pentru funcţia de Avocat al Poporului a unui senator PNL, afirmând că astfel se creează premise pentru politizarea instituţiei şi atrage atenţia că în cazul în care Victor Ciorbea va fi numit în această funcţie va face toate demersurile pentru dezafilierea AP din orice reţea internaţională.
Atragem atenţia opiniei publice că, în esenţă, funcţia de Avocat al Poporului nu trebuie ocupată de o persoană care, aşa cum declara Victor Ciorbea ('vechimea este binişor mai mult decât cea prevăzută de art. 143 din Constituţie'), trebuie sa îndeplinească exclusiv condiţia de vechime în profesie de 18 ani. Chiar dacă neprecizată explicit de Constituţie, o premisă esenţială a bunei funcţionări a instituţiei Avocatului Poporului, aşa cum rezultă ea din experienţa dreptului comparat, impune condiţia de imparţialitate. (...) Or, numirea în această funcţie a unei persoane cunoscută pentru poziţiile partizane virulente, fost preşedinte de partid, prim ministru politic şi, până recent, senator PNL, reprezintă o ignorare brutală a acestei condiţii minimale pentru funcţionarea eficientă a instituţiei', susţine IPP.
Sursa citată îşi exprimă în context îngrijorarea pentru faptul că 'numirea, făcută în spatele uşilor închise, a unei persoane cu profunde resentimente partizane, cunoscută pentru modul impropriu prin care comunică cu jurnaliştii în spaţiul public (...), poate submina mandatul unei instituţii esenţiale în sistemul de check and balances, şi aşa fragil, al democraţiei româneşti, pentru următorii cinci ani'.
'Prin această nominalizare, prim-ministrul Victor Ponta, în calitate de lider al coaliţiei de guvernare, îşi ignoră propriile angajamente privind numirea/susţinerea unei persoane independente în fruntea instituţiei Avocatului Poporului, angajamente pe care le lua, referindu-se inclusiv la procedurile parlamentare de numire, după criza din vara anului 2012', afirmă IPP.
Institutul pentru Politici publice îndeamnă, totodată, politicienii români să îşi îndrepte mai mult atenţia către Uniunea Europeană, acolo unde fostul Ombudsman Nikiforos Diamandouros a fost un profesor şi un cercetător renumit atât în Grecia, cât şi în Statele Unite, iar actualul Ombudsman, Emily O'Reilly - o reputată jurnalistă şi activistă pentru transparenţă şi responsabilitate, prima femeie Ombudsman din istoria Irlandei, doar pentru a sublinia 'distanţa imensă dintre profilul european al unui Ombudsman şi modelul preferat azi în România'.
'În cazul în care Victor Ciorbea reuşeşte să ocupe această funcţie, IPP îşi rezervă dreptul de a semnala practicile din România pentru a determina dezafilierea Avocatului Poporului din orice reţea internaţională', conchide IPP, conform Agerpres.