Deputaţii au adoptat iniţiativa legislativă pentru modificarea legii de funcţionare şi organizare a MApN
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi iniţiativa legislativă pentru modificarea legii de funcţionare şi organizare a Ministerului Apărării Naţionale (MApN)
'Propunerea legislativă vine în întâmpinarea programului legislativ al Guvernului pentru 2013-2016 care prevede modificarea cadrului legislativ privind organizarea şi funcţionarea MApN ca urmare a transformărilor ce au avut loc în ultimii 8 ani. Prin proiectul pe care MApN îl susţine se propune modificarea şi completarea atribuţiilor ministerului astfel încât acestea să cuprindă totalitatea domeniilor în care instituţia militară îşi exercită autoritatea. De exemplu, propune ca MApN să fie abilitat pentru a executa anumite misiuni cu caracter non-militar la solicitarea instituţiilor publice care presupun măsuri şi acţiuni urgente. Propunerea este susţinută prin faptul că armata execută astfel de misiuni neavând o acoperire legală, cele mai recente fiind intervenţiile în cazul accidentelor din Muntenegru şi Ungaria', a declarat săptămâna trecută, la dezbaterea proiectului, secretarul de stat în MApN Otilia Sava.
Ea a adăugat că MApN a intervenit, de asemenea, în sprijinul populaţiei afectate de ninsorile abundente de la începutul anilor 2012 şi 2013, când au fost colectate şi distribuite cantităţi semnificative de produse alimentare şi nealimentare către populaţiile izolate din judeţele afectate. De asemenea, forţele şi mijloacele Statului Major al Forţelor Aeriene au executat în cursul anului 2013 misiuni de transport aerian cu caracter umanitar: 6 misiuni interne pentru transportul persoanelor grav bolnave şi personalului medical aferent, 6 misiuni externe pentru transportul persoanelor implicate în accidente de circulaţie din Ungaria şi Muntenegru.
Otilia Sava a mai spus că proiectul de lege nu presupune creşteri financiare, iar Comisia de apărare a Camerei a propus adoptarea acestei propuneri legislative.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat că liberalii votează împotriva acestui proiect de lege pentru că, dincolo de bunele intenţii pe care le-a enumerat secretarul de stat, nu au primit un răspuns rezonabil privind justificarea reală a două modificări importante. El a adăugat că liberalii vor contesta legea la Curtea Constituţională dacă va trece şi de Senat.
'În structura MApN apare un departament pentru înzestrare şi logistică, care gestionează tot ce ţine de înzestrarea MApN, condus de un civil sau un militar. De ce nu s-a menţionat clar că e vorba de un secretar de stat civil sau de unul militar? Dacă vorbim de un militar, acesta va fi numit de prim-ministru. La fel se întâmplă şi cu şeful informaţiilor militare, care prin acest proiect este tot numit de prim-ministru, la propunerea ministrului Apărării. De ce trece la prim-ministru ca numire acest departament?', a spus Scutaru la dezbaterea proiectului.
Şi deputatul PP-DD Daniel Oajdea a declarat că grupul din care face parte nu susţine acest proiect de lege pentru că 'se introduce un centralism excesiv fără să se justifice de ce'.
Tot împotriva proiectului de lege a votat şi PDL, liderul acestui grup, Gheorghe Tinel, susţinând că printre iniţiatori se numără senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul prim-ministrului, care propune modificarea legii în sensul creşterii competenţelor ginerelui.
Pentru proiectul de lege au votat 213 deputaţi, 112 au votat împotrivă şi 10 s-au abţinut.
Camera este primul for sesizat iar Senatul este cameră decizională pentru acest proiect de lege, conform Agerpres.