Klaus Iohannis, la Bruxelles: Cel mai important obiectiv al mandatului meu este europenizarea completă a ţării
Aflat la prima vizită oficială externă, președintele Klaus Iohannis, a discutat cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu cel al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Preşedintele Klaus Iohannis a sublinat că unul din obiectivele cele mai importante din mandatul său este europenizarea completă a României.
"Am discutat și am găsit că avem același punct de vedere asupra tematicii Schengen. Domnul președinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru România în chestiunea intrării României în spațiul Schengen", a spus Iohannis într-o conferință comună cu șeful Comisiei Europene, după întrevederea cu acesta.
Un obiectiv important în mandatul meu este europenizarea completă a României, a punctat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a discutat cu Juncker și despre MCV, precizând că doar peste câteva zile vom avea un nou raport pe această speță.
"Am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că în următorii ani pe timpul mandatelor noastre vom finaliza această procedură cu succes fiindcă România a făcut progrese semnificative, consolidarea instituțiilor statului în implementarea reformelor structurale, consolidarea statului de drept și consolidarea independenței justiției. Am avut puncte de vedere practic identice în această chestiune", a precizat Iohannis.
Citeşte şi: Klaus Iohannis începe joi prima vizită externă
Șeful statului a subliniat că o temă importantă pentru România dacă vrea să fie în nucleul UE este aderarea la zona euro, un deziderat al țării noastre.
"Am solicitat sprijin pentru ca România să crească gradul de absorbţie privind fondurile europene. Am discutat despre cel mai recent pact din România, privind cheltuielile pentru Apărare, a fost apreciat acest lucru", a mai spus Klaus Iohannis.
Jean Claude Juncker: mă simt apropiat de România
"Am mare încredere în domnul președinte al României. Sper că el va apropia și mai mult România de Europa. România este o membră importantă a Uniunii. Europa nu ar fi completă fără România și totdeauna am fost foarte mândru de faptul că în 2005, când eram președintele Consiliului European, am semnat la Luxemburg tratatul de aderare a României și chiar mă simt foarte apropiat de această țară", a spus Juncker după întâlnirea cu președintele român.
El a arătat că îl cunoaște de mulți ani pe Klaus Iohannis, de pe vremea când era primarul Sibiului, și că țara sa, Luxemburg, a avut relații privilegiate cu acesta, referindu-se la faptul că Sibiul a purtat titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007 alături de Luxemburg.
Juncker a adăugat că duminică s-a întâlnit cu președintele Iohannis în circumstanțe care nu au permis să evoce problemele discutate joi, respectiv la marșul de la Paris în memoria victimelor atacului de la "Charlie Hebdo".