Klaus Iohannis nu vrea preşedinte, vrea în guvern
Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat, miercuri seară, într-o emisiune tv, că nu va fi candidatul liberalilor la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului, dar a admis că îşi doreşte să aibă o poziţie în viitorul guvern, în cazul în care Crin Antonescu va fi preşedinte.
Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat, miercuri seară, într-o emisiune tv, că nu va fi candidatul liberalilor la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului, dar a admis că îşi doreşte să aibă o poziţie în viitorul guvern, în cazul în care Crin Antonescu va fi preşedinte.
'Nu luăm în considerare această rocadă, dar anumite date din sondaje, pe care nu le-am comandat noi, ne pot duce cu gândul că ar putea fi o variantă care merită discutată. Suntem doi oameni politici care vrem să facem ceva în ţară, însă această chestiune este destul de limpede. Am spus-o ori de câte ori am avut ocazia şi ori de câte ori am fost întrebat: eu când am venit în PNL am venit să-l sprijin pe Crin Antonescu, nu să-i iau locul lui Crin Antonescu pentru prezidenţiale. Această chestiune nu o discutăm, fiindcă nu este cazul. Pe de altă parte sunt dispus să mă implic în ceea ce înseamnă politică naţională. (...) Ideea noastră comună este ca domnul Antonescu să meargă pe candidatura de preşedinte şi părerea mea este că el va fi preşedintele României şi în situaţia în care în Parlament se creează o configuraţie favorabilă PNL să fiu luat în discuţie eventual pentru o anumită poziţie în Guvern', a afirmat Iohannis, potrivit Agerpres.
La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că îl vede pe edilul Sibiului persoana potrivită să conducă partidul în continuare.
Antonescu a subliniat că în cazul în care el ar demisiona, aşa cum a dat asigurări în repetate rânduri, dacă PNL nu ar obţine un scor bun la europarlamentare, tot Iohannis este cel care va prelua prin statut conducerea partidului.
'Nu numai că este persoana potrivită, dar este şi cel care succede într-o asemenea ipoteză. Domnul Iohannis este prim-vicepreşedintele partidului şi are în atribuţiile sale efective în vigoare, statutare, preluarea prerogativelor preşedintelui, ori de câte ori acesta s-ar afla într-o indisponibilitate de a le exercita, până la un congres care ar alege un nou preşedinte. Nu există, aşadar, o criză de succesiune. Atunci când va exista un congres al PNL, este spre imposibil să mai existe o candidatură a mea. Din punctul meu de vedere domnul Iohannis este cel mai potrivit să fie preşedintele partidului, pentru că în momentul în care am făcut propunerea susţinută cvasiunanim de către congresul precedent ca domnia sa să fie primvicepreşedinte al PNL, evident că am avut în vedere acest lucru', a declarat Antonescu.
Klaus Iohannis a susţinut că PNL va obţine peste 20% dintre voturi la alegerile europarlamentare.
El a admis că imediat după ruperea USL, votanţii liberali au fost dezamăgiţi şi formaţiunea a scăzut în sondaje, dar a precizat că acum 'alegătorii revin la PNL'.