România se declară împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi. Poziţia lui Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a anunţat joi că poziţia României rămâne împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi. Luni va avea loc Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, unde va fi trimis ministrul de Interne Gabriel Oprea, cu mandatul de a declara poziţia României împotriva cotelor obligatorii.
UPDATE. Klaus Iohannis a postat şi pe Facebook poziţia exprimată în faţa jurnaliştilor, anume că mandatul României la întrunirea JAI de luni este să se declare împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi.
"În privința propunerii Comisiei Europene referitoare la criza refugiaților, consider că nu este o soluție și nici oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod birocratic, contabilicește, fără ca statele membre să fi fost consultate. Mandatul României la Consiliul JAI din 14 septembrie este unul ferm, și anume să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a scris Iohannis pe Facebook.
Klaus Iohannis le-a făcut câteva precizări jurnaliştilor prezenţi la un eveniment diplomatic, legat de poziţia ţării noastre vizavi de propunerea Comisiei Europene de a stabili cote obligatorii de refugiaţi care să fie preluaţi de fiecare ţară UE.
"Am o nemulţumire faţă de proiectul prezentat de Comisia Europeană (privind stabilirea unor cote obligatorii de refugiaţi care să fie preluaţi de fiecare stat UE - n.r.). Luni, 14 septembrie, se va întruni Consiliul JAI. România va fi reprezentată de ministrul de Interne, m-am întâlnit şi am discutat cu el, cu mandat să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Iohannis a afirmat că trebuie tratată altfel problema preluării refugiaţilor.
"Este vorba de oameni, nu de piese care sunt numărate. Nu considerăm că este oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate birocratic, contabiliceşte", a mai spus preşedintele.
Comisia Europeană a anunţat cotele suplimentare de refugiaţi care vor fi impuşi ţărilor UE. României îi revin 4.646 de refugiaţi, care se adaugă la cota iniţială şi duc numărul la 6.351, cu mult peste cei 1785 de refugiaţi anuntaţi de preşedintele Klaus Iohannis. Măsura luată de Bruxelles poate fi însă anulată.
Propunerea Comisiei Europene trebuie să treacă de votul Statelor Membre, în Consiliul Afaceri Interne din 14 septembrie, unde e nevoie de majoritate calificată la vot (minimum 16 state din cele 28 sau, dacă Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca nu participă, e nevoie de 55% din voturi). Există însă şi o clauză de blocaj: Daca cel putin patru state UE care cumulează peste 35% din populaţia Uniunii se împotrivesc, propunerea Comisiei Europene pică la vot.