Klaus Iohannis, prima reacţie la criza refugiaţilor: 1.785 de refugiaţi vor veni în România, mai mult, nu
România va primi 1.785 de refugiaţi şi mai mult nu, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Președintele a anunțat că a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru data de 17 septembrie, urmând să prezinte punctul său de vedere cu privire la păstrarea unor cote voluntare de imigranți. România nu va primi mai mult de 1.785 de imigranţi, cât îşi permite în acest moment să găzduiască.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui despre criza refugiaţilor:
"Cred că este bine să relatez evoluţia discuţiilor pe tema migraţiei din Consiliul European. Având în vedere că un număr tot mai mare de refugiaţi au venit în Europa, au avut loc mai multe discuţii succesive în Consiliu. Prima, în martie, discuţie de explorare. Comisia a vrut să vadă care este poziţia fiecărui stat membru. Atunci am arătat opinia României: este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească câţi refugiaţi să primească.
Eu am optat pentru cote voluntare.
S-au reluat discuţiile în aprilie. Discuţiile au fost mai aprinse dar am optat la fel. România este pentru cote voluntare.
În iunie Comisia a prezentat un concept care a susţinut cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acestea. Alte state au fost şi ele împotrivă. La final s-a ajuns la concluzia că nu pot fi impuse în acel moment.
Fiecare stat membru analizează câţi refugiaţi poate să primească şi apoi comunică numărul lor.
Citește și: Iohannis: Am inclus pe agenda CSAT și o analiză a stadiului dosarului Schengen pentru România
România a comunicat în iulie că poate 1.700 de refugiaţi, care se află deja în UE şi 80 de refugiaţi relocaţi.
Presiunea publică a devenit foarte mari. Zeci de mii de refugiaţi au apărut în UE. Au apărut probleme au fost încălcate normele de la Dublin. Aceşti refugiaţi au bulversat întreaga arhitectură europeană.
Fenomenul este important pentru noi fiindcă suntem în UE, însă în România nu apare o presiune din această zonă. Putem să tratăm chestiunea cu calm, răspundere, solidari cu țările în care există un număr mare de refugiați.
Nu este cazul să reacționăm isteric, cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă. Trebuie să fim solidari cu celelalte țări din UE, însă trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluție. Acest punct de vedere îl voi prezenta săptămâna viitoare în CSAT.
Am convocat CSAT pe 17 septembrie și acest punct de vedere îl voi prezenta și în Consiliul de la mijlocul lunii octombrie și voi ține cont și de datele Guvernului, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptățiți să cerem cote voluntare.
1.785 de refugiaţi vor veni în România. Mai mult nu.
Problema este mai complicată decât simpla primire. Atunci când se constată că persoanele care au venit au drept de şedere. Pentru a doua fază suntem puţin pregătiţi: integrarea lor în societate. România nu are capacitatea să integreze aceşti refugiaţi în societate. Trebuie să vedem cât putem să facem şi mai mult nu putem acum.
România nu este membră Schengen şi nimeni nu poate intra în ţară dacă aşa doreşte. La noi nu se va întâmpla ca la unii vecini care s-au trezit cu oameni în ţară".
Citeşte şi: Ponta, despre criza imigranţilor: Cei care ne-au ținut la ușa Schengen, realizează acum că au greşit