Leul românesc rage în UE
Noul curs al BNR publicat vineri la prânz riscă să îngroape complet un aspect pozitiv al relației Leu – Euro, aspect mult mai important decât interpretările panicarde ale deja obișnuitei deprecieri a Leului de la debutul fiecărui an. Dar este binecunoscut faptul că o veste negativă va stârni întotdeauna mai mult interes în mass-media decât una pozitivă.
Pe scurt, fluctuația în minus a Leului de vineri, care reprezintă o pierdere de 2,08 bani în raport cu euro în ultima zi din 2013, pare să fi acoperit vestea foarte bună potrivit căreia Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeană. Moneda națională marca, la sfârșitul lunii care tocmai s-a încheiat, o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul lui 2013.
Această performanța a Leului din 2013 a fost evidențiată de o analiză a firmei de brokeraj Noble Securities, parte a grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
„Leul a avut o evoluţie pozitivă în primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se uşor raportat la euro. Luna decembrie nu a fost însă favorabilă monedei naţionale, aceasta scăzând cu aproape 0,9% faţă de euro: neînţelegerile de pe scena politică internă au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate”, a declarat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities, sucursala România, citat de Agerpres.
Se pare, deci, că strategia inițială de blocare a bugetului a președintelui Traian Băsescu a avut anumite repercusiuni asupra stabilității Leului, însă acest lucru nu a împiedicat moneda națională să încheie anul într-un punct foarte bun comparativ cu restul statelor din afara zonei Euro. Dar fără acest blocaj, poate că Leul s-ar fi aflat într-o poziție chiar mai de forță.
În orice caz, cea mai înțeleaptă atitudine pe ar trebui să o aibă în prezent analiștii nespecializați în domeniul financiar este să stea departe de interpretările prăpăstioase fundamentate pe o fluctuație de termen scurt a cursului și să privească mai degrabă tabloul de ansamblu: Leul a fost cea mai stabilă monedă din UE în raport cu Euro în anul care tocmai s-a încheiat.