Premierul Ponta: Creşterea economică, mult peste aşteptări
Premierul Victor Ponta a declarat la Palatul Victoria că România a realizat în 2013 o creştere economică mult peste aşteptări, 3,5% faţă de 1.6% cât era estimarea.
Iată principalele declaraţii:
Dincolo de alte discutii, cel mai important lucru pentru un guvern e performanta economica. Este o performanta extraordinara a Romaniei - crestere de 3,5%, mult peste estimarea initiala de 1,6%, mult peste convingerea noastra a celor care ne gandim ca viata economica e cea mai mare provocare si mult peste media majoritatii tarilor europene.
As vrea doar sa reliefez ca aceasta crestere e meritul tuturor celor care in Romania au muncit, pentru o crestere record a productiei industriale, exporturilor, agriculturii. Agricultura a contribuit, dar nu a dat toata cresterea economica. Romania, care s-a obisnuit de multe ori sa fie pe primul loc in plan negativ, acum este pe primul loc la cresterea economica.
Este un trend pozitiv pe care trebuie sa-l pastram in perioada urmatoare. Cresterea trimestru la trimestru e raportata la celelalte tari mult peste asteptari si ne permite sa fim optimisti pentru perioada care urmeaza. Extrem de important, un efort comun al guvernului, mediului privat si politicii BNR, inflatia a ajuns la un minim istoric dupa 1989 - 1,55. In ianuarie, 1,06.
Despre efectivul salariatilor
Efectivul salariatilor reprezinta mai departe cea mai mare provocare. Dupa caderea abrupta din 2009, exista un reviriment, care trebuie insa accentuat prin sustinerea firmelor care fac peste 20 de locuri de munca, prin reducerea CAS si sustinerea IMM-urilor. Cu exceptia Germaniei si Marii Britanii, celelalte tari din UE au pierdut din numarul de locuri de munca stabile.
In ce priveste somajul, Romania este in partea - nu e neaparat bine 7,1%, dar e sub media europeana, alaturi de tari cu economie mult mai performanta - Olanda, Danemarca, Austria, Cehia.
Despre atragerea fondurilor europene
Dincolo de rezultatul de crestere economica, poate cel mai neasteptat succes e evolutia radical imbunatatita a ratei de absorbtie a fondurilor structurale si coeziune, 14,3357 e cifra oficiala cu care incheiem 2013. Mediul si Transporturile au avut cea mai mare rata de crestere. Domnul ministru Constantin imi atrage atentia ca ne laudam doar cu fondurile de coeziune si structurale, pentru ca in agricultura lucrurile au mers intotdeauna bine.
Romania este la un procent dublu fata de urmatoarea tara din UE in ce priveste cresterea sumelor atrase raportat la primii sase ani ai exercitiului financiar. Acest lucru a fost posibil si pentru ca avem foarte mult de recuperat.
Despre agricultura
Subventiile directe pentru agricultura au crescut in fiecare an, in plan real, la 139 euro/hectar in 2013 si 153 de euro in 2014. In 2015 va continua tendinta de crestere a subventiilor iar rezultatele sunt evidente in ce priveste revirimentul agriculturii. Pentru prima oara in 20 de ani, Romania a exportat mai mule produse agricole decat a importat, cu un excedent de 300 milioane euro la 11 luni.
Aceasta tendinta de crestere poate capata o viteza si mai mare si romania sa devina unul din marii exportatori de produse agro-alimentare. Romania si-a construit un brand international de produse bio.
Despre salarii
Castigul salarial mediu net a crescut la 1760 lei in decembrie 2013 si e important ca orice crestere economica sa fie resimtita si in veniturile populatiei.
In masura in care creditul fiscal la piata ratelor va aduce in piata 4 mld lei acest lucru se va resimti in cresterea consumului si a nivelului de viata.
Despre imprumuturi
In ultimii doi ani Romania si-a imbunatatit radical perceptia pe pietele financiare private, nu mai suntem ca in 2009 cand doar FMI si CE au fost dispuse sa ne imprumute cu bani. Suntem considerati inca avand un risc mai mare ca Polonia sau Germania, dar net scazut fata de multi dintre vecinii nostri si asta se reflecta in dobanzile pe care le platim.
Multumesc BNR, care a sprijinit acest trend pozitiv, creditarea activitatii economice, printr-un miz de politici monetar fiscale si prin reducerea radicala a dobanzii de referinta, la cel mai redus nivel. Asta inseamna ca bancile pot imprumuta mai usor si la preturi mai mici.
Pentru prima data in istorie Romania a emis obligatiuni in dolari cu o maturitate pe 30 de ani. Este un semn de incredere extraordinar. In 2014 ne vom imprumuta cu 2 miliarde euro mai putin.
Dupa o cadere constanta dupa 2008 - 2011, in 2012 a avut loc o oarecare plafonare, iar in 2013 investitiile straine directe au crescut peste nivelul din 2011. Un rol important l-au avut programele de ajutor de stat pentru firmele private, 600 milioane euro au fost in 2013. Si pentru Bursa de Valori anul 2013 e cel mai bun dupa criza, profiturile au crescut cu 37%.
Investitorii privati considera Romania, dupa Varsovia, ca piata de capital care se dezvolta cel mai repede.
Despre relatiile comerciale
Exporturile - in urma cu 15 ani un reputat analist spunea ca Romania nu va putea niciodata exporta mai mult de 10 miliarde dolari.Nu s-a inselat decat de 5 ori, am ajuns la 49,6 miliarde euro exporturi. In 2014 putem practic sa dublam anul 2009, si asta inseamna o crestere sanatoasa.
Anunt intentia guvernului de a continua sa dezvolte relatii economice si cu alte piete decat UE - tarile asiatice, economii care se dezvolta rapid si pot reprezenta piete de desfacere extrem de importante. E nevoie de inteligenta si bunavointa politica pentru a inlatura blocajele dezvoltate in ultimii ani.
In continuare avem o balanta negativa comerciala, exporturile au crescut cu 10%, importurile au crescut cu 1%. Deficitul comercial in termeni nominali a scazut cu aproape 4 miliarde euro, ceea ce inseamna mai putini bani plecati din Romania pentru importuri.
Toate aceste evolutii s-au facut pe fondul unei reduceri drastice a deficitului bugetar. De la faimosul minus 9% din 2009 am incheiat 2013 cu 2,5%. Asta inseamna cu cat cheltuim mai mult decat producem, cu cat ne imprumutam mai putin pentru generatiile care vin.
Despre obiectivele guvernului pentru perioada 2014-2015
Azi indeplinim toate criteriile de convergenta nominala pentru euro. Inflatia, dobanda la obligatiuni, curs schimb, deficitul si datoria publica ne permit sa intram si maine in zona euro. In realitate, e vorba si de convergenta reala, capacitatea economiei de a indeplini conditiile de competitivitate. Daca pastram acest trend pozitiv, Romania isi poate atinge tinta de a fi membru integrat in 2019.
Cresterea economica este de 2,2%, un deficit de 2,2%, imi doresc foarte mult sa nu respectam egalitatea si consider ca nu suntem prea ambitiosi sa pastram tendinta de crestere peste 3%.
Investitiile publice vor reprezenta de trei ori deficitul, 6% din PIB. Pentru agricultura, peste 2 miliarde lei pentru subventii. Investitiile in mediul rural vor creste la 18 miliarde. Un rol esential il va juca capacitatea de continuare a cresterii absorbtiei fondurilor.
Salariul mediu creste cu minim 5%, indexarea pensiilor a intrat in vigoare. Pentru 2015 putem stabili o indexare de 4,5%. Cresterea salariului minim pentru depasirea mediei de 200 euro. Dorim un plus real de peste 100.000 locuri de munca. Imi doresc ca stabilitatea politica si a politicilor economice sa permita ca in 2014 - 2015 Romania sa pastreze acest trend.
Intrebari si raspunsuri
Intrebare: De ce a aprobat transferarea Transgaz si Translectrica de la Finante la SGG?
Victor Ponta: Transgaz si Transelectrica sunt listate la bursa si functioneaza pe baza managamentului profesionist. Conform normelor europene, fiind transportatori, nu pot fi in acelasi portofoliu cu producatorii. Ministerul Finantelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente. Reglementatorul nu poate fi si administrator. Romania isi propune in 2014 interconexiunile cu Moldova si sa finalizeze conceptia proiectului pentru cablul care o va lega de Turcia.
Din aceste motive, guvernul la nivelul sau de secretariat general, deci de premier, va raspunde de toate aceste politici economice.
Intrebare: Cum comentati scrisoare de intentie a FMI?
Victor Ponta: Eu nu am draftul scrisorii de intentie, va fi discutat miercurea viitoare. Scrisoarea de intentie vine miercuri in sedinta de guvern.
Intrebare: Ce a lipsit in 2013 ca aceasta crestere economica sa se resimta si in nivelul de trai?
Victor Ponta: Pai daca va uitati la grafice s-a simtit. Daca am fi avut legea insolventei, probabil ca Romania ar fi avut o crestere cu cel putin inca un punct procentual. S-ar fi combatut evaziunea fiscala grava. Daca aveam codul insolventei, ar fi fost o crestere economica mult mai mare. O stabilitate si consens politic, faptul ca orice initiativa economica este contestata politic, asta afecteaza.
Ma refer la cazul Rompetrol, am fi avut anul trecut un miliard de dolari fondul de investitii. Pentru 2014, intrarea in vigoare a noilor reglementari privind insolventa si consens pe marile proiecte economice ne pot ajuta sa acceleram cresterea.
Intrebare pentru ministrul Liviu Voinea: Nu credeti ca ati fost prea prudent pentru 2014?
Liviu Voinea: E foarte bine sa fii prudent, eviti recificari negative. Am facut foarte bine ca am fost prudent. Daca am fi pus de la inceput 3,5% crestere, ce rectificari ar fi trebuit sa facem? Suntem increzatori intr-o imbunatatire a colectarii.
Intrebare: Ce intentionati sa faceti in privinta intarzierilor la plata ale companiilor de stat?
Victor Ponta: Ele nu afecteaza mediul concurential. Arieratele s-au redus drastic in 2013, probabil in sedinta de miercuri venim cu solutii de reducere a arieratelor in special in ce priveste companiile de cai ferate. Sunt companii care merg in insolventa, e o restructurare care a inceput in urma cu 15 ani.
Intrebare: Oficialii straini au vorbit de cresterea arieratelor cu 1% intr-o singura luna. AVeti in vedere inclusiv insolventa unor companii de stat?
Liviu Voinea: Arieratele companiilor de stat, aproximativ 8 mld, au scazut de la luna la luna, dar nu atat de agresiv cat ne-am propus. Datoriile sectorului privat nu au scazut mai raport, iar raportul de 4 la 1. In sedinta urmatoare vom adopta un plan de restructurare care va include reducerea arieratelor companiilor de stat cu 2 miliarde lei.
Victor Ponta: Sunt cateva companii mici care au datorii istorice si care vor intra in insolventa si dupa aceea in dizolvare.
Intrebare: Nu l-ati invitat aici pe ministrul Chitoiu, inca ministrul Finantelor?
Victor Ponta: Eu vreau sa le multumesc si domnului Chitoiu, tuturor ministrilor, in 2013 ei au fost ministri, in 2014 vor fi altii. Fiecare dintre membrii cabinetului au contribuit in egala masura.
Intrebare: V-a deranajat ultimatumul lui Crin Antonescu?
Victor Ponta: Am ales. Eu am ales ca si in 2014, 2015 si 2016 formula de succes care a permis aceste rezultate sa o pastram.
Intrebare: Renuntati la al patrulea vicepremier?
Victor Ponta: In 2014 - 2016 cred ca cea mai buna formula de guvernare e USL. Sunt extraordinar de fericit de ceea ce s-a confirmat azi, ca in 2013 am facut treaba buna in economie. Am raspuns cum vrem sa guvernam - USL.
Intrebare: Nu ati vorbit despre reducerea CAS.
Victor Ponta: Reducerea CAS e in strategia fiscal-bugetara. Este alaturi de scutirea de impozit a profitului reinvestit cele doua elemente de negociere cu FMI in iulie. Evident ca le sustin.