Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au lucrat mai mult de 55 de ore pe saptamana inregistrau un risc cu 30% mai mare de a suferi de diabet zaharat de tip II, cei care aveau un program de munca normal, de 35 – 40 de ore pe saptamana. De mentionat este ca aceasta corelatie a fost valabila numai pentru lucratorii cu venituri reduse, informeaza adevarul.ro, care citeaza Business Insider.
Analiza amanuntita a datelor colectate a dezvaluit ca riscul crescut de diabet in cazul acestor persoane se mentinea si dupa ce erau luati in calcul si alti factori de risc, precum varsta, obezitatea, fumatul si sedentarismul. De asemenea, activitatea structurata pe ture de lucru s-a dovedit a fi de asemenea relevanta in cresterea riscului de obezitate si diabet.
Mecanismul precis care sta in spatele acestei corelatii nu este pe deplin inteles, insa se speculeaza ca un program incarcat si fragmentat reduce drastic din timpul alocat somnului, relaxarii, exercitiilor fizice si preocuparilor pentru un regim alimentar sanatos. Rezultatele importante obtinute de cercetatorii britanici sunt un pas important in elaborarea unor programe de preventie a diabetului in cadrul categoriilor socio-profesionale vizate.