Vezi problemele din viața? A fost identificat CENTRUL PESIMISMULUI
Cercetătorii britanici au reuşit să identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de bbc.co.uk.
Cercetătorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun că o regiune din creier, mai mică decât o boabă de mazăre, numită habenula, este responsabilă cu declanşarea sentimentului instinctiv că un lucru rău este pe cale să se întâmple.
Habenula joacă un rol cheie în modul în care oamenii prevăd, învaţă şi răspund la experienţe negative.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile INCREDIBILE ale dușurilor reci
Autorii acestui studiu analizează în prezent dacă hiperactivitatea înregistrată în această zonă este responsabilă pentru pesimismul care caracterizează depresia.
Studiile realizate pe animale au arătat că habenula se activează în momentul în care subiecţii se aşteaptă sau trec prin experienţe negative. Dar, în cazul oamenilor, această mică structură - cu un diametru mai mic de 3 milimetri - s-a dovedit a fi dificil de scanat.
CITEȘTE ȘI: Culoarea ochilor spune MAI MULTE despre tine decât ţi-ai putea da seama. Iată cele mai noi descoperiri!
După ce au inventat o tehnică de scanare a acestei zone, autorii noului studiu au analizat creierele a 23 de voluntari, cărora li s-au arătat mai multe imagini abstracte.
Câteva secunde mai târziu, imaginile au fost asociate fie cu o pedeapsă (electroşocuri dureroase), fie cu o recompensă (bani), fie cu reacţii neutre.
În cazul unora dintre imagini, urmau numai pedepse sau numai recompense, în timp ce în cazul altora acestea au variat - oamenii neştiind dacă să se aştepte sau nu la durere.
În momentul în care voluntarii vedeau imaginile asociate doar cu pedeapsa, habenula se activa. Cu cât certitudinea în privinţa consecinţelor era mai mare, cu atât activitatea în această zonă era mai intensă.
CITEȘTE ȘI: IREAL! S-a inventat dispozitivul care tratează depresia
Cercetătorii spun că habenula este implicată în procesul prin care oamenii învaţă când este mai bine să evite anumite situaţii şi poate de asemenea semnala dacă este posibil să aibă loc un eveniment negativ.
Profesorul Jonathan Roiser, unul dintre coordonatorii studiului, spune că habenula este hiperactivă în cazul depresiei, potrivit rezultatelor studiilor făcute pe animale.
CITEȘTE ȘI: Efectul neasteptat al consumului de peste. Este valabil doar la femei
De asemenea, într-un studiu pe subiecţi umani, s-a dovedit că o stimulare puternică a zonei (prin electroşocuri) poate reduce simptomele depresiei.
Dacă habenula este implicată în depresie, acest lucru poate explica motivul pentru care pacienţii arată o sensibilitate mai mare la pedepse şi răspund mai puţin la recompense.
Sursă: descopera.ro