Mai puțini bani pentru parlamentari, mai mulți pentru Justiție!
În baza discuțiilor avute săptămâna trecută la Bruxelles cu experții Comisiei Europene, FMI și Banca Mondială, cabinetul condus de Victor Ponta pregătește zilele acestea cea de a doua rectificare bugetară din acest an.
Potrivit estimărilor, Guvernul va reduce alocările bugetare pentru Administrația Pesidențială și pentru Camera Deputaților și va suplimenta fondurile pentru Ministerul Justiției, Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, prin ajustările aduse bugetului de stat, principalul beneficiar al rectificării va fi sistemul judiciar, Executivul alocând în plus Ministerului Justiţiei 106,8 milioane de lei. Suma va fi destinată acoperirii cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare la instanţele judecătoreşti, dar şi asigurării finanţării proiectului ”Implementarea portalului N-lex”. Totodată, sumele destinate Ministerului Justiției vor fi suplimentate şi pentru implementarea proiectului ”Reforma Sistemului Judiciar” semnat între Guvernul României şi BERD. Nu în ultimul rând, este demn de remarcat că Guvernul a suplimentat bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu 4,8 milioane lei și pe cel detinat Instituției Avocatului Poporului cu 10.000 de lei.
Suplimentarea bugetului alocat Justiției este în fond în concordanță cu măsuri prin care, în ultimii doi ani și jumătate, cabinetele conduse de Victor Ponta au încercat să sprijine sistemul judiciar. Printre aceste măsuri se numără inclusiv modernizarea și construirea de noi imobile, Executivul având în plan reabilitarea sediilor de instanţă din 27 de reşedinţe de judeţ.
Citeşte şi: Victor Ponta: Rectificarea bugetară nu va modifica deficitul bugetar
Recent, la Iași a fost inaugurat un nou imobil care va adăposti Curtea de Apel şi Tribunalul. Investiţia de aproximativ 10 milioane de euro a fost finanţată de Banca Mondială, iar noul imobil are o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, cinci etaje, 14 săli de judecată şi 209 birouri şi anexe. Prezent la inaugurarea clădirii, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că guvernul va sprijini în continuare modernizarea infrastructurii Justiției pentru consolidarea statului de drept. „Ca să putem vorbi de un stat puternic trebuie să vorbim de justiţie puternică. Cum poţi să aştepţi ca judecătorii să ia decizii într-o stare mentală corectă când sunt înghesuiţi în spaţii improprii? Şi este rău şi pentru cetăţeni”, a declarat Liviu Dragnea.
Deși președintele Traian Băsescu a atacat PSD pe Victor Ponta în repetate rânduri, acuzându-i că încearcă să pună pumnul în gura instituțiilor judiciare, realitatea demonstrează contrariul. Cabinetul direcționează bani către Justiție, din dorința de a consolida statul de drept prin asigurarea bunei sale funcționări și prin finanțarea unor programe care permit modernizarea sistemului judiciar. De altfel, în calitate de premier, Victor Ponta a mărit an de an bugetele instituțiilor din Justiție și a promovat întărirea luptei împotriva corupției prin aplicarea strategiilor realizate în ultimii 2 ani, ani în care țara noastră a avut cele mai bune rapoarte MCV. În cazul în care va ajunge președinte al României, actualul șef al cabinetului, are în vedere promovarea consolidării statului de drept și sprijinirea eforturilor de realizare a obiectivelor asumate de în cadrul MCV dar și eliminarea controlului politic din numirea magistraților și depolitizarea Curții Constituționale.
Citeşte şi: RECTIFICARE BUGETARĂ. Ce veşti bune aduce rectificarea
Ştirile orei
SA II VAD CA VOTEAZA PENTRU RIDICAREA IMUNITATII MINISTRILOR PENTRU A SE INCEPE URMARIREA LOR PENALA DE CATRE DNA !!!!!