Marele Justiţiar Antonescu – în faţa testului Chiuariu
Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justiţiei şi actual preşedinte al Comisiei juridice din Senat, a fost condamnat vineri prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul ‘Poşta Română’.
Acesta îşi susţine în continuare nevinovăţia şi a declarat că urmează să facă plângere la CEDO: “Dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală.” PNL a emis un punct de vedere vag după pronunţarea deciziei, dar cum se va poziţiona Crin Antonescu în legătură această condamnare?
Antonescu şi-a obişnuit colegii de coaliţie în ultimul an să facă notă discordantă în atitudinile sale publice în mod special faţă de întâmplări care ţineau de domeniul Justiţiei. Cel mai elocvent exemplu a fost chiar cazul condamnării lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, despre care liderul liberalilor spunea că nu se poate vorbi de o condamnare politică, în contrast flagrant cu colegii de alianţă. El a spunea atunci că poziţia lui Victor Ponta faţă de verdict a fost doar o declaraţie "cumva la cald" şi "sub o anumită emoţie". Cu atât mai radical a fost punctul de vedere al lui Antonescu, ţinând cont că au fost chiar membri PNL atunci care au ridicat semne de întrebare asupra condamnării. Vasile Horga, deputat PNL de Dâmboviţa, declara atunci că: „În cazul lui Năstase, probabil au fost și influențe politice.”
La finalul anului trecut Antonescu decidea că partidul său nu va vota împreună cu colegii din majoritatea parlamentară proiecte de lege precum legea amnistiei şi graţierii. Nu mult timp i-a luat acestuia nici să se răzgândească asupra modificărilor aduse codului penal. Nu mai puțin relevante ar fi exemplele renunțării PNL la ministerul Justiției sau atacul liderului liberal la adresa premierului pentru declarații despre procurorul Lucian Papici. Antonescu critica atunci comentariile președintelui și premierului ca pe niște mesaje de forţă “pe deasupra legilor, a principiilor, a cetăţenilor."
Reacția partidului liberal în legătură cu decizia instanţei a fost una aseptică. Purtătoarea de cuvânt Cristina Pocora a răspuns într-un e-mail jurnaliștilor că PNL nu comentează în niciun fel deciziile instanțelor, dar a adăugat că "este regretabil, din punct de vedere uman, că cineva trăiește astfel de evenimente." Chiuariu a declarat după pronunţare că a luat act “cu dezamăgire” de hotărârea Înaltei Curţi şi a comentat faptul că faţă de soluţia de achitare din primă instanţă, nu a existat nicio probă nouă care să justifice soluţia din recurs. “Aştept motivarea instanţei, urmând să fac plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg,” a mai adăugat acesta.
Ce decizie va lua Crin în legătură cu senatorul după acest verdict, știind că Chiuariu este un apropiat al lui Relu Fenechiu și implicit al lui Crin? Cum va afecta această condamnare imaginea PNL și a ‘grupului Antonescu’? Este mai important pentru liderul liberalilor potențialul prejudiciu de imagine proprie, în vederea viitoarelor alegeri prezidențiale, sau este mai importantă loialitatea față de un membru al partidului său, care a fost și membru în executiv, a contribuit la elaborarea și adoptarea noilor coduri civile și penale, precum și la crearea unor instituții noi în Justiție, cum sunt DLAF sau ANI? Având în vedere dorinţa recentă a lui Antonescu de remaniere a unor miniştri PNL, precum şi intenţia de a discuta cazul condamnării lui Chiuariu în următoarea Delegaţie Permanentă a partidului, odată cu discutarea activităţii în Guvern miniştrilor, este de întrebat dacă nu cumva fostul ministru al Justiţiei va beneficia de acelaşi tratament ca de acum fostul ministru de Interne.