Mazăre contestă decizia CCR cu privire la acţiunile municipalităţii la portul Constanţa: Voi vorbi cu Ponta
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, luni, că legea privind transferarea a 20% din acţiunile Portului Constanţa către municipalitate, considerată neconstituţională de Curtea Constituţională a României (CCR), va fi reformulată.
Primarul urmează să se întâlnească la Bucureşti cu premierul Victor Ponta pentru a stabili şi dacă în noua lege se va trece procentul de 20% sau 33% din acţiunile portului care îi vor reveni administraţiei locale.
Totodată, Mazăre a menţionat că discută şi cu parlamentarii Partidului Social Democrat (PSD) pentru a avea toţi o 'linie clară' cu privire la noul proiect de lege privind transferarea acţiunilor Portului Constanţa către autoritatea locală, urmând ca Victor Ponta, în situaţia în care va deveni preşedintele ţării, să ştie ce lege va promulga.
'Cuvântul de onoare şi promisiunea sunt ale lui (n.r. - premierul Victor Ponta). La ceilalţi, am garanţia că n-o să treacă, pentru că ceilalţi au spus că nu vor aşa ceva şi ca drept dovadă au şi atacat şi în continuu s-au bătut ca să nu deţinem niciun procent de acolo (n.r. - în Portul Constanţa). Măcar ăsta a zis că vrea şi ne-a şi ajutat (...) la 20% a spus că după alegeri mai trece 13%. Ăilalţi toţi au spus că nu vor să luăm nimic. (...) O să am o discuţie să vedem dacă în reformularea legii o să trecem 20% sau 33%. Dacă mă întrebaţi pe mine, probabil că 33% o să trecem. (...) Zilele astea cred că o să mă duc eu la Bucureşti. El (n.r. - Victor Ponta) va veni la Constanţa, dar între tururi. Până atunci, trebuie să mă duc eu să mă întâlnesc cu toţi parlamentarii şi să avem o linie clară. Legea să fie depusă şi să nu depăşim perioada legală de 45 de zile şi trebuie s-o fac, sigur, în acord şi cu el, că acum e şef de partid şi şef peste majoritate şi dacă va fi preşedinte să ştie ce lege îi vine', a afirmat Mazăre, la finalul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa.
Pe 16 octombrie, după ce, în aceeaşi zi, Curtea Constituţională a României a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională 'Administraţia Porturilor Maritime' (CNAPM) S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social către CLM Constanţa, Radu Mazăre a declarat că decizia este corectă 'ca formă', precizând că dacă Victor Ponta nu va câştiga alegerile prezidenţiale, municipalitatea va rămâne fără acţiuni în port.
Mazăre a spus că dacă Alianţa Creştin Liberală (ACL) va câştiga preşedinţia ţării, pe lângă imposibilitatea majorării cu 13% a numărului acţiunilor portului deţinute de administraţia locală, municipalitatea va pierde şi cele 20% din acţiunile portului deţinute în prezent şi va avea la bugetul local mai puţin cu două milioane de euro anual, sumă provenită în prezent din încasarea dividendelor din port.
Avocatul Poporului a anunţat în 9 septembrie că a ridicat la CCR excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii 216/2008 în urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa, referitor la 20% din acţiunile Portului Constanţa transferate Consiliului Local Municipal Constanţa.
În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, întrucât, conform prevederilor Constituţiei, titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii şi judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.
Ministerul Transporturilor este, în prezent, acţionar majoritar la CNAPM Constanţa cu 60% din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20%, iar alte 20% sunt din 2008 în portofoliul Consiliului Local Municipal Constanţa.
Pe lângă cele 20% din acţiuni deţinute în Portul Constanţa, Consiliul Local Municipal Constanţa a solicitat preluarea unui pachet suplimentar de 13% din acţiunile portului, cerere cu care, conform primarului Radu Mazăre, premierul Victor Ponta ar fi de acord.
Guvernul, la cererea administraţiei locale constănţene, a solicitat Comisiei Europene avizul pentru modificarea structurii acţionariatului la CNAPM Constanţa astfel: 33% Consiliul Local Municipal Constanţa, 33% Ministerul Transporturilor, 20% Fondul Proprietatea, iar 14% din acţiuni să fie listate la Bursă.
Citeşte şi: Mazăre: Nicuşor Constantinescu e disperat să revină în ţară, dar dacă vine aici şi îl bagă la beci?