Cum își întărește România poziția regională, dar și în cadrul UE
Ca urmare a creșterii exportului de produse agricole, țara noastră a început în ultimii ani să aibă un rol din ce în ce mai important în piața globală a comerțului de cereale. În urma unor investiții în capacitățile de stocare, Portul Constanța s-a transformat în ultimii ani într-un important centru nodal pentru transportul de cereale din Europa, România consolidându-și astfel poziția regională pe piața exportatorilor de produse agro-alimentare.
În acest an, până la sfârșitul lunii august, cantitatea de cereale exportată prin Portul Constanța a fost cu 30% mai mare decât în perioada similară a anului trecut și se estimeză că până la sfârșitul anului va depăși nivelul înregistrat în 2013. De altfel, în ultimii ani s-a constatat o creștere exponențială a exportului de cereale din cel mai mare port la Marea Neagră, anul trecut acesta fiind de 8,7 milione de tone, peste nivelul de 5,389 milioane de tone din 2012.
Creșterea exporturilor de cereale se datorează prețului competitiv oferit pentru cerele și a timpului mult mai scurt necesar transportului acestuia din Marea Neagră către diferitele destinții ale lumii. Ca urmare a acestor avantaje, începând cu această vară Egiptul, cea mai mare piață din lume, a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, peste cantitatea de 525.000 de tone din Rusia și cea de 480.000 de tone din Franța.
Creșterea exporturilor de cereale din țara noastră prin cel mai mare port al țării se datoreză în mare parte majorării producției dar și realizării unor investiții în spațiile de stocare din Portul Constanța. În luna august a acestui an două companii private au finalizat o investiție în valoare de 15 milione de euro în terminalul de cereale Canopus Star din Portul Constanța, care a crescut capacitatea acestuia de stocare de la 50.000 de tone la 110.000 tone. Ca urmare, este de așteptat ca în următorii ani comerțul cu produse agricole din port să se majoreze. "Exporturile de cereale ale României vor continua să crească. Este o regiune cu multe bogăţii naturale", a declarat Peter Beerents, director general al unei importante companii olandeze de consultanţă din domeniul agricol.
O importanță deosebită pentru dezvoltarea Portului Constanța a avut-o performanțele din ultimii ani ale agriculturii românești. Anul trecut valoarea producţiei agricole a ajuns la 18 miliarde de euro, în creştere cu 24,5%, comparativ cu anul precedent. Având în vedere că în acest an recolta este prognozată să crească, este de aşteptat ca exporturile să aibă în continuare un trend ascendent, confirmat deja de altminteri în primele nouă luni ale anului, cînd țara noastră care a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,054 miliarde de euro, în creștere cu 178,4 milioane de euro, față de perioada similară din 2013.